Relaxatietherapie, leert je te ontspannen

Relaxatietherapie is een vorm van therapie die de cliënt leert te ontspannen. Lichamelijke, geestelijke of emotionele spanningen verstoren het dagelijkse functioneren en kunnen leiden tot lichamelijke of emotionele klachten. Voor aanvang van de relaxatie therapie zal er afgesproken worden waar er aan gewerkt zal worden en op welke manier.

Tijdens een relaxatietherapie werk ik met suggesties, waarbij ik mijn stem op een rustgevende manier gebruik. Hierdoor kunnen mijn cliënten tijdens de relaxatietherapie moeiteloos ontspannen. Tijdens deze ontspanning kan er gewerkt worden aan een eventueel probleem.

Relaxatietherapie begint met het beetje bij beetje laten ontspannen van het gehele lichaam. De cliënt zit of ligt, net wat de cliënt prettiger vindt, op een comfortabele stoel. Op een rustgevende toon vertel ik hoe en op welk lichaamsdeel de cliënt zijn of haar aandacht op moet richten.

Zo zal het hele lichaam geleidelijk aan overal aandacht krijgen. Benen, armen schouders, nek en hoofd, spieren en gewrichten. Kortom alles in het gehele lichaam. Door de aanwijzingen te volgen en te luisteren naar mijn stem zal de cliënt de eventuele spanning in zijn of haar lichaam ervaren en daarna kunnen loslaten.

Als dat nodig is kan men, tijdens de relaxatie, ook terug gaan naar herinneringen. Zo kan men zich bewust worden van oude patronen en deze doorbreken. Tijdens de relaxatietherapie kan er oplossend worden gewerkt aan trauma’s of emoties die in het verleden ontstaan zijn.

Je leert hoe je thuis mindfulness oefeningen kan doen om zelf te leren ontspannen.