Steeds meer mensen hebben rijangst en vinden het besturen van een auto stressvol. Ze vermijden de snelweg of gaan zelfs helemaal niet meer achter het stuur zitten. Natuurlijk gaat iedereen er vanuit dat, wanneer je een rijbewijs hebt, je gewoon de weg op durft. Ongeacht of dat nu het rijden in de stad of op de snelweg is.
Juist het gegeven dat iedereen gewoon de weg opgaat, maakt dat het hebben van rijangst een geheim kan worden. Je durft niet te zeggen dat je bang bent op de weg en zoekt elke keer een uitvlucht om niet te hoeven rijden. Hierdoor kan je in een isolement komen.
Rijangst is al een belasting voor je, maar het geheimhouden kan zorgen dat je je steeds vervelender en eenzamer gaat voelen. Tijdens de hsp coaching en mindfulness training leer je met je angsten om te gaan.
Het ontstaan van de rijangst
Soms ben je wat angstig als je net je rijbewijs hebt gehaald. Je realiseert je dat je geen instructeur meer naast je hebt die meekijkt en eventueel kan ingrijpen als jij iets niet ziet. Hierdoor kan je onzeker en gespannen worden. Dit kan een begin van rijangst zijn.
Ook kan je een rijangst ontwikkelen als je niet veel rijdt en dus weinig rijervaring op doet, bijvoorbeeld als je een partner hebt die eigenlijk altijd rijdt. Het zien of meemaken van een ongeluk kan zo’n impact hebben dat er direct, of na een bepaalde periode, zo veel spanning en angst ontstaat dat autorijden een probleem wordt.
Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor alles op z’n kop staat. Je zit vol emotie en je gedachten zijn bij duizend-en-een dingen. Je leeft in stress zodat je aandacht tijdens het autorijden verslapt. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan waardoor je schrikreacties rijangst kunnen veroorzaken.
Rijangst heeft een negatief gedachtepatroon
Je gaat op den duur het autorijden ontwijken zodat je nog minder rijdt en er ontstaat steeds meer stress voordat je de weg opgaat. Alleen al de gedachte aan autorijden geeft spanningen. Hierdoor kunnen ook lichamelijke reacties ontstaan zoals hartkloppingen, hoofdpijn, trillen, zweten en andere vormen van hyperventilatie.
Angstgedachten zijn ook vaak de oorzaak om het autorijden verder te vermijden. Je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren op de weg en je laat elke angstgedachte onverminderd toe zodat je er in gaat geloven. Omdat je verwacht dat deze negatieve gedachten ook waarheid worden durf je helemaal niet meer.
In het begin wil je niet toegeven aan deze angst en ga je ondanks je spanning achter het stuur zitten. Je let extra op en probeert alles wat maar gevaar kan opleveren te zien. Daar ligt je overspannen focus en niet meer bij het overzicht van de verkeerssituatie.
Enkele voorbeelden van verstard kijken en handelen
Je let bijvoorbeeld op de auto achter je die veel te dicht op je rijdt. Daardoor ga je verkrampen en misschien wat harder rijden of je spiegels vermijden. Het geeft je zoveel spanning dat je je focus op het andere verkeer dreigt kwijt te raken en daar ook weer zenuwachtig van wordt.
Er zijn mensen die, als ze een tunnel inrijden, als eerst de wanden van de tunnel in de gaten gaan houden. Ze zien deze als een muur op zich af komen en hebben het gevoel niet meer weg te kunnen. Een onverwachte tunnel zorgt ervoor dat je niet meer zomaar de weg op gaat en altijd wilt weten of er een tunnel op de route is.
Zo zijn er tal van voorbeelden waardoor er ook rijangst kan ontstaan. Vrachtauto’s , fly-overs, bruggen of drukke verkeerspleinen kunnen er aan bijdragen. Ook bijrijders die geen vertrouwen in, of veel kritiek op, je rijvaardigheid hebben kunnen zorgen voor onzekerheid en weinig zelfvertrouwen.
Niet meer ontwijken maar ervaren
Om te leren omgaan met de rijangst is het nodig dat je leert objectief te kijken naar je onrustgevoelens en angsten. Begin met jezelf te observeren en te kijken op welke plek in je lichaam je spanning voelt. Accepteer de spanning.
Nu ga je kijken wat die spanning, op die plek, inhoudt. Dus, als je je buik voelt, is dat dan een druk of een pijn of voelt het zwaar. Nu ga je kijken welke emotie bij die plek hoort. Elke emotie heeft een eigen plek in je lichaam.
Probeer te kijken of je de verschillende emoties kan onderscheiden. Bang, boos, verdrietig of een andere emotie. Weet dat je niet helemaal uit emotie bestaat en dat deze maar een klein gedeelte van je lichaam inneemt. Observeer deze emoties.
Rationeel en objectief over je rijangst nadenken
Nu ga je kijken welke negatieve gedachten je bij het autorijden hebt. Zijn die objectief of zijn ze door je angst ingegeven. Een gedachte zoals; Als Ik over een fly-over moet dan stort ik eraf! Of dat je denkt dat elke vrachtauto een gevaar is. Kijk welke negatieve gedachten met je emotie verbonden zijn.
Nu ga je objectief bekijken wat de waarheid is. Dus de fly-over is net zo breed als de weg, ik heb mijn rijbewijs dus ik kan rijden en daarom kan ik er gewoon over heen. Vrachtauto’s zijn groot maar als ik genoeg afstand houd dan kunnen we allemaal onze eigen weg vervolgen.
Schrijf op een blad papier je negatieve gedachte en de objectieve waarheid van deze gedachte. Zorg dat je deze objectieve waarheid uit je hoofd leert zodat je elke keer wanneer je de negatieve gedachte hebt je jezelf kan corrigeren.
Stap voor stap opnieuw leren vertrouwen.
Vaak heb je jezelf in het begin van de rijangst enorm onder druk gezet. Je moest van jezelf gewoon doorzetten en niet zeuren. Nu begin je met rust en aandacht voor jezelf. Ga in je auto zitten op de bestuurdersplaats.
Je doet verder niks. Alleen zitten op een ontspannen manier. Voel je billen en volg voor een minuut het ritme van je ademhaling. Kijk welke gedachte er in je hoofd komt en hoe je je daarbij voelt. Accepteer dit gevoel en wanneer de gedachte negatief is zet je de positieve gedachte daar tegenover.
Nu kies je of je uit wilt stappen of de auto wilt starten. Als je wilt starten doe je dat zonder dat je direct gaat rijden. Je kijkt om je heen en gaat met je aandacht naar je billen. Ontspan je bovenbenen en ga weer even het ritme van je ademhaling volgen. Benoem je gevoel.
Kleine stukjes rijden en anders kijken.
Wanneer je zover bent is het belangrijk dat je jezelf niet onder druk zet. Begin om te kiezen voor een klein stukje. Rij rustig weg en kijk in je spiegels hoeveel afstand er is met het verkeer achter je. Kijk waar je even kan parkeren. Als je een plekje ziet zet je de auto even aan de kant.
Nu ga je weer kijken wat je denkt en voelt. Maak het weer objectief. Kies voor het volgende stukje naar de volgende parkeerplek of naar huis. Kijk hierbij naar de breedte van de weg, naar de afstand van de ander auto’s en naar de wegmarkeringen.
Weer thuis schrijf je op wat je hebt gedaan, wat je hebt gezien, wat je dacht en wat je voelde. Neem hier een schriftje voor. Elke keer dat je hebt gereden doe je dat, als het goed ging en als het niet is gegaan zoals je wilde.
Anders kijken en rust inbouwen op de snelweg
Veel mensen met rijangst durven wel in de bebouwde kom te rijden maar niet meer op de snelweg. Het invoegen, de snelheid en de drukte zijn een bron van spanning. In plaats dat je naar de ruimte kijkt die je krijgt ligt je focus bij de drukte.
Begin met het kijken naar die dingen die je kunnen helpen om weer vertrouwen te krijgen. Start met een klein stukje op de snelweg dus invoegen en de volgende afrit er weer af. Het beste op een tijdstip dat het minder druk is.
Zet je richtingaanwijzer vroeg uit zodat de andere weggebruikers kunnen zien wat je wilt. Kijk naar de ruimte tussen de verschillende aankomende auto’s en kies wanneer je kan invoegen. Zeg al deze handelingen tegen jezelf.
Zo kan je stukje voor stukje de rit uitbouwen. Ga in het begin vaak even parkeren om rust in te bouwen.
Weten geeft rust en vertrouwen
Elke keer als je met iemand meerijdt kan je leren anders te kijken. Wat zie je dat je kan helpen om objectiever te worden. Op de snelweg zijn er tal van mogelijkheden om de rit te onderbreken. Let eens is op al deze kansen om even te stoppen. Pompstations, rustplaatsen maar ook afritten waardoor je even tot rust kan komen.
Probeer te voelen wanneer jij, als jij achter het stuur zou zitten, even een stop in wil lassen. Neem je voor wat jij gaat doen als je zelf achter het stuur zit. Gebruik daarbij wat je over jezelf te weten bent gekomen en wat je weet over je objectieve gedachten.
Goed kijken wat je helpen kan om weer zelf te rijden
Let op de wegmarkeringen, deze geven je ruimte en houvast. Hoeveel ruimte is er naast de auto en de markering. Als er genoeg ruimte is voor zo’n brede vrachtauto dan is er nog meer ruimte voor een personen auto.
Hoeveel is de afstand tussen jullie auto en de auto achter jullie? Blijft die afstand hetzelfde? Zo krijg je inzicht in je eigen angstgedachten en wat er echt gebeurt. Zit er een auto wat dichter achter je hoeveel ruimte heb je dan voor je. Wat kan je doen om je weer veilig te voelen?
Nog meer tips voor op de weg
Hou als je op de rechter baan zit de rechter wegmarkering in de gaten dat geeft rust en je focus ligt bij ruimte. Wanneer je inhaalt of in een tunnel rijdt, kijk je meer naar de midden wegmarkering waardoor je ook nu weer de ruimte zoekt. Schrijf alles, wat je gezien hebt om het rijden gemakkelijker te maken, in je schrift.
Tel eens hoeveel keer je ruimte hebt om in te halen. Al deze keren dat je meerijdt met iemand, en je bent positief en actief mee aan het kijken, zorgen dat je je al voorbereidt op het weer zelf besturen van een auto.
Extra hulp bij het omzetten van rijangst naar rijplezier
Tijden de hsp coaching of mindfulness training gaan we stap voor stap kijken naar wat er voor jou nodig is om de angst te kunnen controleren. Ook leer je hoe je beter kan voelen wat er is en er anders me om te gaan.
De hsp coaching, magnetiseren of een relaxatie zijn andere mogelijkheden om te kijken of het rijden weer leuk kan worden. Een combinatie van de verschillende therapieën en coaching is natuurlijk ook mogelijk.
Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd neem dan gerust contact met me op.
Dank je Ria met het stuk over rijangst. Ik heb op mn 56e mn rijbewijs gehaald en reed overal heen. België, Duitsland en Zwitserland en had totaal geen angst. Begin dit jaar toen ik naar Rockanje reed kreeg ik ineens enorme angst in de Beneluxtunnel. Vrachtwagens scheurden langs me, ik zag de muren op me afkomen en kreeg hartkloppingen. Heb af en toe m’n vriend laten rijden (voor de tunnel even gestopt). Hier in Den Haag zijn paar lange tunnels en heb ik nergens last van, zo vreemd. Als ik in de Beneluxtunnel rij krijg ik het van tevoren al benauwd. Deze is heel smal en donker. Maar ik begrijp niet dat ik in de ene tunnel wel angst krijg en de andere niet. Daar rij ik gewoon doorheen.
Lieve groetjes,
José
Hallo Jose,
Juist omdat deze tunnel smal en donker is ben je er een keer van geschrokken. Deze herinnering zorgt er voor dat je elke keer je focus bij de negatieve herinnering legt dat je te weinig ruimte hebt en het misschien ook niet op tijd kan zien omdat het donker is.
Leg je focus bij de breedte van de weg, dat deze niet smaller wordt als je de tunnel in rijdt. Ook is er genoeg licht in de tunnel en heb je je lichten aan. Kijk naar de strepen op de weg en richt je op je handelingen. Succes.
Vriendelijke groet,
Ria Stoutjesdijk
Dank je wel Ria voor je reactie, ga het binnenkort proberen.
Sorry dat ik niet eerder reageerde.
Groetjes,
José
Wat een goede tips
Ik ben ook bang om op de snelweg te rijden, mijn man die rijdt altijd.
Maar in de stad dat mij bekend is rij ik heel relaxed. Ik moet de omgeving wel kennen. Ook met de TomTom is het een ramp ik ben hier door vaak ergens anders beland, wat heel traumatisch voor mij was.
Maar ik wil zo graag zelf die snelweg op en met jou tips gaat het wel lukken zie ik.
Hartstikke bedankt hier voor
Vriendelijke groeten,
Marlene