Recent onderzoek toont aan dat glazen flessen meer microplastics bevatten dan plastic flessen

Onderzoek heeft aangetoond dat glazen flessen gemiddeld 100 microplasticdeeltjes per liter bevatten, een hoeveelheid die vijf tot vijftig keer hoger ligt dan de hoeveelheid die in plastic flessen of metalen blikjes wordt aangetroffen.

Een recent onderzoek gepubliceerd door het Franse agentschap voor voedselveiligheid (ANSES) heeft een onverwachte bevinding aan het licht gebracht. Het onderzoek suggereert dat glazen flessen een hoger aantal microplastics bevatten dan hun plastic tegenhangers. Deze nieuwe bevinding opent een nieuwe analyselijn over de alomtegenwoordigheid van deze deeltjes in materialen waarmee ze niet worden geassocieerd.

Microplastics, meestal onzichtbare stukjes plastic, zijn gedetecteerd in verschillende omgevingen. Van de lucht die we inademen tot het voedsel dat we eten, en zelfs in het menselijk lichaam. Hoewel er nog geen direct bewijs is dat deze massale aanwezigheid schadelijk is voor de menselijke gezondheid, heeft de ontdekking in glazen flessen onderzoekers verrast.

Het doel van de studie was om “de hoeveelheid microplastics te onderzoeken in verschillende soorten dranken die in Frankrijk worden verkocht en de impact te onderzoeken die verschillende verpakkingen kunnen hebben,” bevestigde ANSES onderzoeksdirecteur Guillaume Duflos aan AFP. De resultaten toonden een gemiddelde van ongeveer 100 microplastic deeltjes per liter in glazen flessen frisdrank, limonade, ijsthee en bier. Dit is tussen de“vijf en 50 keer hoger dan de hoeveelheid die werd gedetecteerd in plastic flessen of metalen blikjes”. Promovenda Iseline Chaib, die het onderzoek uitvoerde, gaf toe dat ze “het tegenovergestelde resultaat” hadden verwacht.

De geanalyseerde monsters gaven aan dat de meeste gedetecteerde deeltjes afkomstig waren van de deksels van de verpakkingen. “We ontdekten dat de gedetecteerde deeltjes in het glas dezelfde vorm, kleur en polymeer samenstelling hadden als de verf aan de buitenkant van de deksels die de glazen flessen afsluiten,” legde het team uit. Ze voegden eraan toe dat de verf op de deksels “kleine krassen had, onzichtbaar met het blote oog, waarschijnlijk als gevolg van wrijving tussen de deksels toen ze werden bewaard”.

Daarentegen toonde het onderzoek aan dat de hoeveelheid microplastics in water (natuurlijk en mineraal) relatief laag was in alle soorten verpakkingen, met 4,5 deeltjes per liter in glazen flessen en 1,6 deeltjes in plastic. Wijn bevatte ook weinig microplastics, zelfs in glazen flessen met deksels. Guillaume Duflos zei dat de reden voor deze discrepantie “nog moet worden uitgelegd”.

ANSES heeft benadrukt dat, bij gebrek aan een referentieniveau voor een mogelijk giftige hoeveelheid, “het op dit moment niet mogelijk is om te zeggen of deze cijfers een gezondheidsrisico vertegenwoordigen”. Het agentschap suggereerde echter dat drankenfabrikanten “gemakkelijk de hoeveelheid microplastics die vrijkomen uit flessendoppen kunnen verminderen ”. In het onderzoek werd een reinigingsmethode getest waarbij de doppen met lucht werden schoongeblazen en vervolgens met water en alcohol werden afgespoeld, waardoor de verontreiniging met 60 procent afnam.