Zzp’er combineren met een gezin is stressvol

Steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als zzp’er. Meestal heb je eerst in loondienst gewerkt en ben je tot de conclusie gekomen dat het werk niet bij je past. Je wilt van een passie of een hobby je werk maken en je ziet daar commerciële mogelijkheden.

Ook kan het gebeuren dat je overcompleet geworden bent en ontslagen. Of je hebt je zo bekwaamd in het huidige werk dat je de stap wilt nemen om voor jezelf te gaan beginnen. Er zijn allerlei redenen om als zzp’er te gaan beginnen.

Toch is het belangrijk om extra te kijken naar je privéleven en wat er nodig is om naast je werk te kunnen ontspannen en het werk te kunnen loslaten. Je verantwoordelijkheid voor je inkomen en het slagen van je bedrijf komt gemakkelijk op de eerste plaats. Hierdoor kan stress en spanning ontstaan bij je zelf en in je relatie.

Een goed overwogen besluit

Natuurlijk begin je niet zomaar. Je hebt een weloverwogen besluit genomen en gaat in eerste instantie onderzoeken wat er allemaal nodig is om een bedrijf op te zetten. Alle financiële en inhoudelijke dingen heb je op een rijtje gezet en je krijgt steeds meer voeling met de haalbaarheid.

Ook heb je gekeken naar je gezin. Juist het hebben van kinderen zorgt dat veel vrouwen de stap willen wagen. De vrijheid om de werktijden aan te passen op de behoeften en tijden van de kinderen speelt een grote rol.

Toch zijn er ook veel mannen die als zzp’er gaan werken en een gezin hebben. Ook zij moeten het combineren van deze twee heel goed onder de knie krijgen om stress te voorkomen.

Inzicht en overzicht voor je begint als zzp’er

Een goed overzicht wat je gezin, je partner en jij zelf nodig hebben om je niet te laten overspoelen door alle druk die er op je af komt is essentieel. Vaak ligt alle focus bij het te starten bedrijf. Wat is er allemaal voor nodig.

Je hebt alles op een rijtje gezet, ook de openingstijden waarin je klantgericht bezig bent. Vaak weet je dat daarnaast nog veel meer werk komt. Inkoop, boekhouding, marketing, website of webshop optimaliseren enzovoorts.

Al deze werkzaamheden kan je vanuit je privéleven tussendoor of in de avonduren doen. Het lijkt het grote voordeel van een zzp’er zijn. Maar juist hier ligt een risico dat alles zo door elkaar heen gaat lopen dat je het gevoel krijgt dat je niets echt goed kan doen.

Tijdsbepaling en structuur

Wanneer je alles voor je werk als zzp’er inhoudelijk voor elkaar hebt is het tijd om te gaan kijken welke tijdsindeling je kan maken. Om rust voor jezelf te creëren is het nodig om je te realiseren dat de kwaliteit, zowel voor je werk als je gezin, gewaarborgd moet zijn.

Ook de tijd voor jezelf om te ontspannen is belangrijk omdat je hier de inspiratie voor vernieuwing vandaan haalt. Tijdsindeling is dus een noodzaak. Begin met kijken hoeveel tijd er naast de openingstijden overblijft tot de tijd van naar bed gaan.

Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit

Nu ga je kijken naar je gezin wat heeft het aan aandacht nodig om goed te kunnen draaien. Begin met een overzicht van de werkzaamheden die nodig zijn om een huishouden te runnen. Welke taken zijn voor jou en wanneer is de beste tijd om deze te doen.

Het lijkt gek omdat je dat misschien al jaren doet maar als je voor jezelf begint ben je vierentwintig uur zelfstandige. Als werknemer ben je meestal vrij na je werktijden. Alle tijd is dan voor jezelf.

Het kan zijn dat je een andere indeling moet gaan maken om te zorgen dat je niet in conflict komt met alles wat er voor je gezin, huishouding en je werk nodig is. Door te kijken hoeveel tijd je nodig hebt voor je werk en voor je taken in de huishouding weet je wat de resttijd is.

Ruimte voor partner en kinderen

Elke dag aandacht geven aan elkaar en de kinderen zorgt voor rust en balans bij iedereen en voorkomt spanningen. Zorg dat je elke dag op dezelfde tijd de rust neemt om met de kinderen bezig te zijn. Doe je dit  alleen op het eind van de dag wanneer ze naar bed gaan dan zal je elke keer een gevoel blijven houden dat je ze te kort doet.

Wanneer je er voor je kinderen bent op een eerder tijdstip dan voelen zij zich belangrijk en geliefd. Jij krijgt de kans om er kwalitatief voor hun te zijn wat jou rust geeft zodat je daarna zonder wroeging nog wat werk voor je bedrijf kan doen.

Minimaal een avond in de week is het belangrijk om vrij te houden voor een samenzijn met je partner. Deze avond hoef je verder niet in te vullen en kan bestaan uit samen televisie kijken of iets anders waar jullie samen behoefte aan hebben. Dit zorgt ervoor dat je werk je niet gaat opslokken.

Gecombineerde tijd, zzp’er, ouder en partner tegelijkertijd

Het zou zo moeten zijn dat er nu wat tijd over blijft die je naar eigen behoeften kan invullen. Deze tijd kan je combineren zoals het uitkomt. Als alles genoeg aandacht heeft gekregen, de kinderen, je partner en het werk, zal je merken dat er resttijd  over is.

Deze resttijd geeft ruimte om te werken en tegelijk aandacht aan de kinderen te geven of je sociale contacten te onderhouden. Nu ontstaat er de zo nodige rust omdat je in de andere tijden alles al op de best mogelijke manier aandacht hebt gegeven.

De combinatie van werk en privé zal je het gevoel van ontspanning geven dat je hebt nagestreefd in je wens om voor jezelf te beginnen. Dit kan omdat je in werktijd niet in je gezin hoeft te inverteren en in de gezinstijd en partnertijd niet met je werk verbonden bent.

De discipline om in het moment te leven

Wanneer je leert om vanuit deze tijdzones te leven en te werken zal dat de rust en de ruimte geven om alles op zijn eigen tijd te doen van uit de focus voor het moment. In mijn praktijk voor coaching en therapie kijken we samen naar wat er nodig is voor je bedrijf en je gezin.

Samen zoeken we naar de voor jou juiste combinatie van de tijdzones zodat je zo optimaal kan leven en werken. Zo voorkom je een burn-out en kan je blij zijn met het opbouwen van een eigen bedrijf en het hebben van een gezin.

2 gedachten over “Zzp’er combineren met een gezin is stressvol”

  1. Voor mij is gelukkig allemaal nog toekomstmuziek, maar ik zit al wel te denken hoe ik dat allemaal ga combineren. Ik wil een eigen bedrijfje, maar ook een gezin. Dus stiekem hoop ik dat ik tegen de tijd dat ik aan een gezin begin genoeg werk of zelfs personeel heb om genoeg tijd te hebben voor mijn vrouw en kinderen.

    Groetjes, Jake

  2. Goed stuk om te lezen! Het blijft zoeken naar een balans, of je nu in loondienst werkt of als zzp’er. Ik ben begonnen in loondienst, daarna combi van loondienst/zzp. En nu gekozen om als zzp’er verder te gaan met behoud van WW. De volgende stap is om volledig als zzp’er te werken – dus afbouwen van WW. En dit in combinatie met een gezinsleven… Het is erg pittig, maar door deze kleine stapjes kom ik er (hopelijk) wel!

Een reactie plaatsen