Zelfcompassie voor als je niet van jezelf kunt houden

Ken je dat; “je vind jezelf dom, je kan niks en wat je doet gaat toch altijd verkeerd”. De kritiek naar jezelf is onuitputtelijk. Waarom zou er iemand zijn die jou leuk vind? Je vind jezelf niet leuk, mooi, waardeloos en je durft niets te zeggen in gezelschap. En als je wat zegt dan luistert er toch niemand omdat het niet interessant is. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als je niet van jezelf kunt houden geeft dat een vervelend gevoel. Je hebt altijd kritiek, en let alleen op die eigenschappen en dingen die jij als negatief ervaart. Deze worden zo groot dat je zelfs de positieve kanten van jezelf niet meer kan zien of vertrouwen. Zo zoek je bevestiging in alles wat er gebeurt om jezelf te overtuigen dat je niets waard bent.

De weg naar zelfcompassie is jezelf te leren kennen op een oprechte, objectieve en liefdevolle manier. Zodat je ziet dat je een mens bent met goede en minder goede kanten. Met fijne en vervelende gevoelens. Dat je bent zoals iedereen en dat je wilt leren jezelf te begrijpen en te waarderen.

Begin vandaag

Als je het aandurft kan je vandaag met de eerste oefening beginnen. Observeer, deze dag, vriendelijkheid. Merk op welke momenten mensen vriendelijk zijn voor elkaar, dus houd je ogen en oren open. Zie je iemand die een oudere helpt oversteken, een kind troost, een ongevraagde glimlach geeft? Sta er bij stil.

Heb je vriendelijkheid opgemerkt tussen mensen? Misschien ook naar jou toe? Ben je misschien vriendelijk naar jezelf geweest? Als dit zo is, geweldig, ga hier dan mee door en voel hoe fijn het is om lief voor jezelf te zijn. Nee? Dan is deze oefening een goede start.

Tijdens de coaching zelfcompassie leer je op een milde maner hoe je beter met je zelf kan om gaan. Jezelf te accepteren en te respecteren, te troosten en voor jezelf te zorgen op een liefdevolle manier.

Een reactie plaatsen