Salie de wonderolie onder de kruiden

In mijn praktijk coaching en therapie krijg ik vaak de vraag of ik, voor uiteenlopende klachten, nog een huis middeltje weet. Dit keer schrijf ik over salie omdat dit een kruid is dat op veel manieren gebruikt kan worden.

Dat salie een reinigende werking in huis heeft als het in gedroogde vorm als wierook wordt gebrand weten veel mensen. Ook het gebruik in de keuken is bekend. Maar het kruid salie is op nog veel meer manieren toe te passen. Zowel in als uitwendig.

Bij inwendig gebruik moet je met een aantal dingen rekening houden. Niet gebruiken tijdens een zwangerschap. Omdat het de baarmoeder doet samentrekken. Bij een hoge dosering is het bloeddruk verhogend. En mensen met epilepsie mogen dit kruid helemaal niet gebruiken. Salie bevat thujon, dat een epileptische aanval kan veroorzaken. Hieronder een aantal toepassingen van dit geweldige kruid.

Herstellende werking

Neem bijvoorbeeld de wond herstellende werking. Leg een kompres dat is gedoopt in een aftreksel van salie op de wond die niet snel of niet goed wil helen. Neem kokend water en voeg hier gedroogde salie aan toe. Een volle eetlepel salie op ongeveer een halve liter kokend water. Laat dit tien minuten trekken en afkoelen.

Maak een kompres van dit aftreksel en leg dit gedurende ongeveer vijf minuten op de wond. Laat daarna de wond even drogen voordat je hem verbindt. Doe dit gedurende een aantal dagen een tot twee keer per dag.

Ontsmettende werking

Ook kan je een aftreksel gebruiken om wondjes en schaafplekken te ontsmetten. Het ontsmet en tegelijk bevordert het de genezing. Als wondjes licht ontstoken zijn kan er weer een kompres gebruikt worden. Salie heeft namelijk een ontsteking remmende werking.

Overmatig transpireren

Salie kan ook gebruikt worden bij overmatig transpireren. Bij deze klacht kan je een kopje salie thee per dag drinken. Een kleine theelepel op een kopje kokend water, tien minuten laten trekken zorgt voor de juiste afgifte.

Ook kan je als last hebt van zweetvoeten of zweethanden deze gedurende een aantal minuten in dit aftreksel houden waarna je ze zonder deze af te spoelen laat opdrogen. Het transpireren zal hierdoor verminderen.

Het is belangrijk om te kijken of de oorzaak van overmatig transpireren een emotionele is. Onzekerheid, spanning of bijvoorbeeld faalangst kan ook een negatieve bijdrage leveren. Tijdens de coaching kijken we wat de achterliggende oorzaak kan zijn en wat je kan doen om deze weg te nemen.

Bloedend tandvlees

Dit zelfde aftreksel kan worden gebruikt om je mond mee te spoelen als je last hebt van bloedend tandvlees. Nu mag dit aftreksel iets minder sterk zijn. Het is natuurlijk geen vervanging voor goed poetsen.

Wanneer je aften hebt kan je ook spoelen met een aftreksel van salie. Doe dit meerdere keren per dag maar je mag dit aftreksel niet doorslikken na het spoelen. Bij keelpijn kan je met dit aftreksel gorgelen.

Menstruatie

Voor vrouwen is het een goed middel om de baarmoeder samen te laten trekken bij een verstoorde menstruatie of een onregelmatige cyclus. Neem op de eerste drie dagen van je menstruatie elke dag een kop salie thee. Een theelepel op een beker kokend water.

Neem dit altijd op de zelfde tijd zodat er altijd vierentwintig uur tussen zit. Zo wordt de baarmoeder goed gereinigd. Daarna is het goed om een aantal dagen een kop lavendel thee te drinken om de hormoon huishouding te stabiliseren.

Tijdens de hsp coaching kan ik door middel van magnetiseren het energielichaam in balans brengen. Er zijn knooppunten waar meridianen samenkomen die belangrijk zijn voor een regelmatige menstruatie en de vruchtbaarheid.

Klachten tijdens de menopauze

Ook bij overgangsklachten wil een aftreksel van salie nog wel eens helpen. Een tot twee kopjes per dag reguleert de hormoonhuishouding en vermindert opvliegers. Let hierbij wel goed op de bloeddruk. Is de bloeddruk te hoog dan kan je de salie vervangen door lavendelbloemetjes. Deze koop is een reformwinkel.

De overgang gaat vaak samen met het uit huis gaan van kinderen. Hierdoor is het niet alleen een lichamelijke maar ook een emotionele overgang. Deze veranderingen kunnen spanning geven. Opvliegers worden versterkt door onrust of spanning. Mindfulness training kan een bedrage leveren in de vermindering van klachten.

Salie wordt gezien als het kruid dat het geheugen van ouderen kan verbeteren en is altijd in verband gebracht met een lang leven.

28 gedachten over “Salie de wonderolie onder de kruiden”

 1. Beste Ria,

  Voor wat betreft de thee van salie, moet deze gemaakt worden van verse salie of gedroogde salie?
  Is er voor gedroogde salie nog een speciale behandeling nodig? Of is afknippen en laten drogen in de kamer voldoende?

 2. Beste Bart

  Je kan zowel verse als gedroogde salie gebruiken.
  De beste manier om salie te drogen is in een droge ruimte. Je knipt de salie af en maakt er een bosje van dat je onderste boven op hangt. Liefst in een donkere ruimte.

  Je kan natuurlijk ook gedroogde salie kopen bij een reform winkel of een homeapotheek.

  Groet,
  Ria

 3. Beste Ria,

  Bedankt voor de informatie over de salie!
  Ik ben net begonnen met mijn eigen kruidentuintje en leer nu al heel veel!

  Bedankt. Met vriendelijke groet,
  Patrick

 4. Beste Ria,

  Vandaag een pakje saliethee gekocht om te gorgelen i.v.m. een tandvleesontsteking. Ik heb last van hoge bloeddruk en gebruik hier medicatie voor. Bloeddruk is dus normaal. Kan het dan kwaad om een of tweemaal per dag te gorgelen met salie?
  Alvast hartelijk dank, Angèle

 5. Hallo Ria,
  Ik ben 56 jaar, heb last van overmatig transpireren over het lichaam en daarbij last van droge slijmvliezen. Zo er dat ik s nachts snurk. Ik heb geen last van opvliegers, maar mijn warmte ervaring is constant verhoogd. Vroeger altijd koud, nu altijd last van warmte.
  Schussler nr 8 kan dit ook helpen? Of kan ik hiervoor salie gebruiken en zo ja hoeveel?
  Groeten, Yvonne

 6. Beste Henriet

  Niet meer dan twee kopjes per dag. Dit is echt voldoende om op een goede manier af te bouwen. Altijd uit kijken wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt. Salie kan de bloeddruk verhogen wanneer je er te veel van neemt.

  Groet,
  Ria Stoutjesdijk

 7. Hoi Ria, Ik heb in Duitsland gelezen dat je Salie niet altijd mag gebruiken. Het kruid tast je lever aan schreven zij. 4 weken en dan 1 a 2 weken stoppen. Mijn man heeft last van transpireren en gebruikt 2 kopjes per dag. Is dit schadelijk?
  Groet Jannie

 8. Sunita,

  Als salie je helpt bij slaapproblemen, zou passiebloem (met bijvoorbeeld een beetje kamille) een goede kans geven op veel meer effect.
  ik ben laatst achter gekomen hoeveel magnesium supplement uit kan maken op je slapen, het is bijna niet te geloven.
  Er word 400 mg voorgeschreven, een uur voor het slapen gaan. Ik neem minder dan de helft en dit geeft zelfs al een wereld van verschil.
  Tabletjes lekker bij het Kruidvat halen.

  Aan Ria:

  Goed stukje, ik wist nog echt te weinig van Salie. Eigenlijk alleen dat het erg lekker is als thee met honing en dat het slechte vetten beter weet te verwerken.

 9. Beste Hafed

  De hoeveelheid hangt af waar de de salie voor gebruikt. Maar ga er van uit dat je van de gedroogde salie niet meer dan een flinke theelepel per dag gebruikt en van de verse niet meer dan een eetlepel.

  Groet,
  Ria Stoutjesdijk

 10. Beste Ria,

  Als je last heb van bloeddruk schommeling door stress en zelfs hormonaal (het stijgt vaak tijdens mijn menstruatie), kan ik nog salie innemen voor mijn hormoon huishouding?

  Alvast bedankt

 11. Beste Ria

  Zeven weken geleden na een zwangerschap van 19 weken zijn wij onze tweeling verloren. De placenta wilde er toen niet uit en is op de OK met veel bloedverlies verwijderd. Nu zitten er echter nog een stukje placenta in de baarmoeder en wilde gyn afwachten of het met een menstruatie mee komt. Nu ben ik net ongesteld geweest en weet ik niet zeker of alles eruit is. Ik zie zo tegen een nieuwe operatie op dat ik op zoek ben naar natuurlijke manieren om due stukjes eruit te krijgen.
  Lukt dit met Salie thee??
  Bedankt alvast voor reactie

 12. Beste Sabriene

  Wat verdrietig om jullie twee kindjes te verliezen. Saliethee helpt om je baarmoeder optimaal te reinigen als je menstrueert. Nu ben je net ongesteld geweest dus moet je wachten tot de volgende keer. Mijn raad, laat even nakijken of je baarmoeder schoon is. Zo niet vraag dan of je de volgende menstruatie mag afwachten. Als dit goed is kan je twee dagen voor je de volgende menstruatie verwacht beginnen met de saliethee. Dit drink je 6 dagen lang. Hopelijk helpt dit voldoende. Maar misschien is het helemaal niet meer nodig. Let er wel op dat salie je bloeddruk iets kan verhogen. Sterkte en succes.

  Vriendelijke groet,
  Ria Stoutjesdijk

 13. Ik heb erg last van verkoudheid en vol slijm op mijn borst. Daarom drink ik salie kamille en Thijm thee. Het is overigens niet vers, heb het al 3 jaar in wekpot zitten… Nu ben ik zwanger en al 3 dagen over uitgerekende datum. Alle 3 mijn kinderen zijn op dag zelf of dag erna geboren. Deze keer wil de baarmoeder niet rijpen, zou dit kunnen komen door de salie?

  • Beste Linda
   Salie zorgt juist voor het samentrekken van je baarmoeder. Dus dat je drie dagen over tijd bent komt daar niet van. Dit kindje heeft misschien nog even tijd nodig. Succes met de bevalling

   Groet,
   Ria Stoutjesdijk

 14. Beste Ria, kan saliethee gedronken worden als je ook medicijnen voor je schildklier slikt ? Of werkt dat elkaar tegen ? Alvast bedankt. ( wilde het 3 dagen gebruiken bij menstruatie om beetje op te schonen ….. dus niet langdurig !

  • Beste Bernadette,
   Bespreek het altijd met je arts. Elk mens is anders en ook de medicatie kan verschillen.
   Vriendelijke groet, Ria

 15. Sinds 1,5 week gebruik ik salie thee tegen opvliegers. Ik werd s’nachts telkens badend in het zweet wakker. Ook overdag had ik er last van. Na 2 dagen 2 glazen salie thee per dag gedronken te hebben had ik al goed resultaat. Ik heb nauwelijks tot geen opvliegers meer. Heerlijk! De salie thee heb ik bij Albert Heijn gekocht van het merk Zonnatura. Mag je hier eindeloos mee door gaan? Mijn bloeddruk is wel altijd erg laag.

  • Beste Evelien,
   Wat fijn dat je al resultaat hebt. Zolang je bloeddruk niet te hoog wordt kan je salie thee drinken. Wel zou ik over een poosje kijken of het nog nodig is. Omdat eindeloos doorgaan, zonder te weten of het nog nodig is, een verkeerd signaal naar je lichaam is.
   Vriendelijke groet,
   Ria Stoutjesdijk

Een reactie plaatsen