Burn-out; steeds meer mensen hebben er last van

Een burn-out betekend letterlijk dat je bent opgebrand. Je hebt te veel van jezelf gevraagd. Hierdoor heb je allerlei klachten ontwikkeld. Zowel lichamelijk als geestelijk kan je niet verder. Het ontstaan van een burn-out komt zowel in de werksfeer als privé voor. Iedereen kan een burn-out krijgen.

Het kunnen mensen zijn die perfectie nastreven en de lat voor zichzelf hoog leggen. Maar ook mensen die erg gevoelig of onzeker zijn gaan over hun grenzen heen. Omstandigheden in de thuissituatie kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een burn-out.

Wanneer je mantelzorger bent bijvoorbeeld. Je bent vierentwintig uur per dag verbonden met je zorgtaak. Daarbij heb je een eigen leven met verplichtingen en misschien ook werk. Ook dan kan je overbelast raken. En als je zzper bent of in een bedrijf werkt waar te weinig personeel is.

Klachten bij een burn-out

De klachten zijn divers. Het begint vaak met onrust en spanning. Je wordt sneller moe en je gedachten gaan maar door. Hierdoor kan je je minder goed consenteren wat je nog meer spanningen geeft. Door de druk kan je niet meer goed in slaap vallen.

Nu ontstaat er een situatie die je dichter bij een burn-out brengt. doordat het langer duurt voordat je in slaap valt gaan je gedachten al naar de volgende dag. Je bedenkt dat je dan niet uitgerust bent en dat er nog zo veel moet.

Hierdoor neemt de spanning toe en dat kan lichamelijke klachten geven. Druk of pijn op de borst waardoor je onzeker wordt over je gezondheid. Transpireren en pijn in de nek en schouders komen ook regelmatig voor. En natuurlijk hyperventilatie en angsten

Een nieuwe start

Vaak zijn de klachten zo hevig dat je leven er door beheerst wordt. Elke keer wanneer je druk voelt zal je de klachten in alle heftigheid ervaren. Hierdoor wordt je steeds vermoeider en kan je niet meer functioneren. Nu moet je wel luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Neem de eerste stap voor een andere en betere manier van functioneren. Dat is, accepteren dat je een burn-out hebt. Slaap niet uit, ook al ben je nog zo moe! Ga douchen, aankleden en ontbijten net als je normaal deed.

Ga daarna iets actiefs doen, wandelen, sporten, afwassen of stofzuigen. Het maakt niet uit wat. Doe deze activiteit voor een korte periode. Zorg dat je niet over je grenzen gaat. Hierna mag je toegeven aan je vermoeidheid. Herhaal dit na de lunch. Je geeft zo een signaal aan je lichaam dat dat niet ziek is.

Observeren

Ga minimaal een keer per dag zitten om jezelf te observeren en te accepteren. Begin met het scannen van je lichaam. Ga dit helemaal af en voel in welk deel van je lichaam je spanning of pijn ervaart. Accepteer dit en doe er even niets mee.

Nu ga je naar je emotie. Kijk wat er op dat moment is en wat dat met je lichaam doet. Laat alle emotie als deze er is er voor even zijn. Ben je verdrietig, het mag. Ben je boos en geïrriteerd laat het even toe. Accepteer dat je deze gevoelens heb.

Hierna zijn je gedachten aan de beurt. Laat alle gedachten er zijn maar doe er niets mee. Kijk naar de gedachten en laat ze gaan zonder dat je ze uitwerkt en zonder oordeel. Neem er echt even de tijd voor. Het liefst op het einde van de dag wanneer je klaar bent met alle verplichtingen.

Beetje bij beetje opnieuw leren omgaan met druk

Wees bereidt om jezelf centraal te zetten. Ook om niets van je gevoelens en je gedachten te ontwijken. Je hebt deze nodig om nieuwe grenzen te creëren. Je hebt vertrouwen nodig om met druk om te gaan en weer en goed te functioneren.

Langzaam zullen de klachten minder worden en leer je met die signalen omgaan. Als je beter naar jezelf leert luisteren dan kan je weten wat je wel en niet kan en wil. Je komt beter voor jezelf op en valt niet meer in dezelfde gewoontepatronen.

Mindful leven voorkomt een burn-out

Mindfulness training heeft tot doel je te bekwamen te leven in het nu, je te laten ervaren dat je je emoties en gedachten niet bent. Ze zijn een deeltje van jezelf en helpen je je grenzen te bewaken.  Mindful leven leert je beter omgaan met stress, vermoeidheid en onrust.

Op een andere manier naar jezelf te kijken en keuzes te maken, te leven en te werken. Je creativiteit en concentratie wordt door de mindfulness training gestimuleerd en je lichamelijke en geestelijke weerstand verbetert.

Door de individuele consulten is er ruimte de persoonlijke problemen te bespreken. De training kan hierdoor een persoonlijker en directer karakter krijgen.

Een reactie plaatsen