Meditatieverhaaltje voor kinderen

Ook voor kinderen is het goed om te leren hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen. Het verhaaltje is een erg gemakkelijke manier. Door middel van een verhaal, wat eigenlijk een geleide meditatie is, leert een kind te visualiseren en tot ontspanning te komen. Door leren te visualiseren en het richten van gedachten, zal het kind later in staat zijn de eigen fantasie te gebruiken om te mediteren.

Wel is het belangrijk dat het meditatieverhaal aan een aantal voorwaarden voldoet. In de eerste plaats moet het kind de ruimte krijgen om de eigen fantasie te gebruiken. Er moet ook een lichaamsgericht deel in voorkomen.

Het kind leert op deze wijze ook het eigen lichaam te ervaren en tot ontspanning te komen. Ook is het nodig dat het meditatieverhaaltje leidt tot ontspanning. Dus geen spannende elementen. Daarnaast is het beter dat het meditatieverhaal een open einde heeft.

Een voorbeeld meditatieverhaaltje.

Er was eens een kindje dat helemaal niet wist dat iedereen kan kijken met de ogen dicht. Dat is natuurlijk heel vervelend, omdat je dan niets van je eigen binnenwereld kan weten. Iedereen heeft een binnenwereld, ook jij. Je kan er naar toe als je moe bent of je niet prettig voelt.  Probeer maar, doe je ogen zachtjes dicht.  Heel, heel langzaam en voorzichtig.

Het is best moeilijk hoor. St, even niet praten, alleen maar luisteren. Zo gaat het gemakkelijker. Het is nog gemakkelijker als je nu even wacht en je je lichaam helemaal slap maakt, net als gekookte spaghetti. Doe het maar. Weet je hoe gekookte spaghetti er uit ziet? En hoe het voelt? Je armen en je benen allemaal gekookte spaghetti. Alles wordt helemaal slap. Ook je hoofd en je vingers en tenen. Voel je wel, het lijkt of je helemaal gekookte spaghetti bent. Warme slappe spaghetti.

Je binnenwereld

Als je nu zo helemaal slap bent dan gaan we kijken of je al een klein stukje van je binnenwereld kan zien. Blijf maar even kijken maar dan natuurlijk met je ogen zachtjes dicht. Nu verzin je een kleurtje. Kijk maar naar dat kleurtje.

Of misschien zie je wel iets anders een hele mooie tuin met groen gras. Zacht warm gras waar je lekker op kunt gaan liggen. Probeer maar. Je bent nog steeds helemaal slap en warm.

Helemaal zelf

Voel maar, doe maar net alsof je op het gras ligt en naar de blauwe lucht en de zachte wolken kan kijken. Kijk maar hoe de wolken eruit zien. Langzaam, heel langzaam bewegen ze voorbij. Waar lijken ze toch op? Kijk er naar. En waar gaan ze heen.

Als je nu heel stil blijft liggen, zo lekker slap en warm dan kan je zelf verder gaan met het kijken in je eigen binnenwereld. Doe het maar helemaal zelf. Nu ga je, je vanzelf heel fijn voelen. Warm en blij, zacht en rustig. En als je straks of morgen je ogen weer open doet dan kan je merken dat je nog steeds een heel fijn en rustig gevoel hebt.

3 gedachten over “Meditatieverhaaltje voor kinderen”

  1. Hoi!

    Ik kreeg dit vroeger ook op school en heb dit al wel eens eerder bij mijn zoon gedaan. Nu ik dit zo terug lees ga ik het toch nog maar eens een keer doen!

    Gr mandy

Een reactie plaatsen