Leer me hoe ik leven moet

Als je zegt dat je op deze manier niet meer verder kan leven dan is dat iets heel anders dan dood willen. Er zijn heel wat mensen die moe zijn van het leven dat lijden. Deze mensen weten niet meer hoe ze verder moeten, maar weten wel dat ze zo niet meer door willen. Ze vinden zichzelf een last voor iedereen.

Gevangen zitten in jezelf en in de manier waarop je leeft, geeft een gevoel van beklemming. Een steen op je maag, je keel dicht geknepen een constant gevoel dat er tranen zitten die nergens heen kunnen. Je gedachten gaan altijd maar door en ook nog door elkaar heen. Altijd die strijd. Doodmoe wordt je er van. Je voelt je leeg en vol tegelijk. Maar hoe kan je dat veranderen?

Wat is de oorzaak

Soms zijn traumatische gebeurtenissen in het verleden van deze mensen de oorzaak van dit lijden. Of je weet dat je anders bent dan andere mensen. Ook kan het zijn dat je heel geleidelijk aan in een leven terecht gekomen bent waarvan je het gevoel hebt te stikken. Kortom, op allerlei manieren kan je tot aan dit punt gekomen zijn.

Om deze negatieve spiraal om te kunnen buigen zijn er een aantal dingen nodig. In de eerste plaats de wil om voor veranderingen te vechten, ook al ben je hondsmoe. Als therapeut begeleid ik mensen die op dit punt zijn aangekomen.

Kijken naar wat er nu is

Hierbij gaan we kijken wat er op dit moment in het leven van de desbetreffende persoon gebeurt. Wat wordt er als negatief ervaren en wat is er positief . Omdat het leven van dit moment het belangrijkste is, zetten we het heden centraal. Hoe ziet je leven van vandaag eruit? Wat kost je erg veel moeite en waarom? Welke personen in je leven op dit moment zij belangrijk voor je en waarom.

Samen zoeken we naar een manier om het leven van vandaag weer wat gemakkelijker te maken. Op deze manier kan er een begin gemaakt worden met een soort persoonlijk protocol dat een houvast biedt. Het geeft rust om te weten dat je per dag een aantal vaste patronen hebt. Hierdoor kan je de dagelijkse routine weer voorzichtig oppakken en tegelijk al wat kleine veranderingen doorvoeren. Een toekomstperspectief dat door deze kleine veranderingen al een positief impuls krijgt

Mindfulness oefeningen

Tijdens de therapie leer je ook een aantal mindfulness oefeningen die je helpen om beter met je emoties en gedachten om te gaan. Langzaam kan je leren wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Je Op deze manier is het gemakkelijker om naar je huidige leven te kijken. Zo kom je te weten wat er wel goed is. Al is het nog zo weinig, je kan dit als uitgangspunt nemen om het lijden los te laten. Begrip voor jezelf en je eigen mogelijkheden is het begin van verandering.

Pas hierna is er genoeg energie om terug te kijken naar het ontstaan van deze moeilijke manier van leven en de negatieve spiraal doorbreken. Tijdens deze terugkijk periode blijft het heden centraal staan. Dit verwerken mag geen belemmering zijn voor het nieuwe functioneren.

7 gedachten over “Leer me hoe ik leven moet”

 1. Ik voel mij precies zoals hierboven beschreven staat, dat is ook de reden, hoe ik bij deze pagina gekomen ben. Hoe moet ik leven? Ik ben mijn leven helemaal niet beu. Maar ik heb wel het gevoel dat ik nergens bij pas, soms voel ik me er zo ongelukkig en eenzaam door. Het is alsof ik elke dag hartpijn heb. Ik heb ook een dochtertje en hoop steeds dat ze niet merkt hoe ik me voel. Ik wil niet dat ze op een of ander manier negatief door mij wordt beïnvloed.

 2. Herken alles zo als boven genoemd.Wil graag een normaal gelukkiger leven maar weet niet hoe. Trauma’s uit mijn jeugd belemmeren mij. Ben nu zestig en heb een gevoel dat het mij nooit zal lukken. Ik slik anti depressiva al dertig jaar lang in de hoop beter te worden. Ik leef niet maar ben aan het overleven.

 3. Wat herken ik mezelf hier in ik ben 50 en leef al 30 jaar zo. Als een gevangenis.je wil. Wel leven maar het lukt maar niet. Wat je ook doet en probeert, het lijkt wel of er een stop in je hoofd zit,een soort van gekte. Nee je bent niet gek maar toch kan je jezelf niet veranderen. Hoe hard je ook trekt hoe hard je weet dat het moet en wel nu. Want hoe lang hou je het anders nog vol. Leven ik wil zo graag lachen, blij zijn het gevoel te hebben dat ik leef. Zoals je je als kind kan voelen, je je kan voelen als een kind met kerst. Weet jij nog hoe het voelt??

 4. Ik heb sinds jonge leegtijd het gevoel alsof ik alles wat er gebeurd in m’n leven niet meer kan bijhouden. Alsof alles te snel achter elkaar gebeurd zonder dat ik tijd genoeg heb om er bij stil te staan. Ik ben nu bijna 23 en heb ook een hoop meegemaakt. Voor mijn leeftijd zeker. Maar ik heb vaak het gevoel dat ik er iets mee moet doen. Dat ik het zo niet langer vol hou. Ik voel me gewoon vaak depressief terwijl ik op die momenten niet eens precies weet waarom. Maar als die momenten er zijn zie ik het ook echt even niet meer zitten.

  En ik wil gewoon niet dat ik ooit iets stoms ga doen, terwijl ik diep van binnen weet dat er misschien nog zoveel moois komt in het leven. Ik hoop dat ik er misschien overheen groei als ik ouder word. Maar bij een beetje stress wordt het me al snel te veel en stort ik (een soort van) in. Ik wil gewoon gelukkig zijn.

 5. Beste Lisa

  Je hebt het zwaar in je leven. Veel gevoelige mensen voelen deze zwaarte ook. Zelfs als ze niets zwaars hebben meegemaakt. Ook voor jou zullen er nog veel mooie momenten komen. Leer hoe je je sombere gevoel kan omzetten in positievere gevoelens. Leer hoe jij je eigen tempo kan bepalen. Je hoeft de wereld niet bij te houden. Als je jezelf kan bijhouden is het genoeg.Je bent een dapper mens.

  Groet,
  Ria Stoutjesdijk

 6. Hallo ,ook ik herken mij in deze verhalen .
  En inderdaad, ook ik slik al 30 jaar antidepressiva. Nu ben ik al tijdje aan afbouwen. Contact met de meeste familieleden is stopgezet. Ook met mijn ouders. Meer de grond in getrapt dan leuke opmerkingen. Ik was er helemaal klaar mee .Alleen van die triggermomenten word ik weleens heel moe. Net of je er ook helemaal niet uitkomt.
  Verschillende keren hulp gevonden. En ik moet zeggen, ik heb al veel gedaan. Ik geniet nu meer van de kleine dingen. Maar dat rotgevoel, malende en piekerende gedachten en twijfels, steken dan weer de kop op. Dat doet ontzettend pijn van binnen.
  Maar ik zal eens aan de slag gaan met uw website oefeningen MINDFULLNES. Blijven werken aan mezelf. En met de mensen omgaan die ik wel leuk vind.

Een reactie plaatsen