Intuïtieve communicatie en hoogsensitiviteit

Tijdens de hsp coaching kijken we op welke wijze je last heb van de hoog sensitiviteit en leer je jezelf beter te beschermen.

Elk mens maakt gebruik van de intuïtieve communicatie. Zonder dat de meeste mensen dat zich bewust zijn. Je toetst de sfeer als je ergens binnen komt. Je gaat op je gevoel af als je met iemand kennis maakt. Je vindt die persoon prettig genoeg om te leren kennen of je wilt direct al niets met deze mens te maken hebben. Hoog sensitieve persoonlijkheden hebben een hogere mate van intuïtieve communicatie en kunnen hier natuurlijk ook last van ondervinden.

Hoogsensitieve persoonlijkheid

Veel hsp mensen hebben hun zelfvertrouwen opgebouwd door middel van de intuïtieve communicatie. Zo weten ze wat er van hen verlangd wordt. Zij kunnen dienstbaar worden aan hun baan, hun gezin, of de maatschappij. Pas wanneer de omgeving het signaal “goed” uitzendt zijn zij tevreden en ontstaat er rust.

Het zelfvertrouwen van deze personen is ontstaan door middel van deze “positieve feedback”. Zonder deze feedback zijn ze onzeker en voelen zij zich vaak schuldig omdat het lijkt of hun inzet niet groot genoeg is. Er komt miscommunicatie.

Je kan niet meer uitzenden wie je echt bent en zo kan de ander over je grenzen gaan, omdat je deze niet intuïtief aangeeft. Je energie trekt zich samen waardoor de intuïtieve communicatie wordt verbroken. Zo ontstaat miscommunicatie.

Bij jezelf beginnen

Begin nu met het communiceren met jezelf. Observeer waar jij je op dit moment bevind. Observeer hierna je omgeving en kijk wat deze interactie met je doet. Maak nu de keuze hoeveel ruimte je nodig hebt om je veilig en fijn te voelen. Visualiseer deze ruimte als een koepel om je heen. Oefen dit elke dag. Je blijft buiten deze grens intuïtief communiceren.

Elk mens is anders dus ook hsp volwassenen. Tijdens de coaching kijken we naar de persoonlijkheid en de mate van hoogsensitiviteit zodat er een persoonlijk advies gegeven kan worden. We kijken welke manier van beschermen het beste past.

 

 

5 gedachten over “Intuïtieve communicatie en hoogsensitiviteit”

 1. Wauw, dit artikel verwoord gewoon precies mijn probleem! Heb het net voorgelezen aan mijn partner.Fijn om dit te lezen!

  Het afgelopen jaar heb ik een burn-out gehad en nu ben ik weer aan het opkrabbelen in een compleet nieuwe omgeving. Maar ik merk inderdaad dat ik een soort paniek-reactie krijg en hierdoor mijn werk nog moeilijker maak. Hoe kan ik dit probleem doorbreken? En waarom lijkt het alsof ik nu 100x zo gevoelig ben voor de emoties van andere mensen?

  Ik hoop dat u mij antwoord kunt geven op deze vragen…
  Alvast bedankt

 2. Beste Anoniem

  Door de burn-out ben je nog gevoeliger geworden. Dat komt omdat je over je grenzen bent gegaan en daardoor reageer je nu traumatisch. Zo moet je wat afstand van je omgeving nemen waardoor je beter naar jezelf kunt luisteren. Dit natuurlijke mechanisme is door de burn-out te actief.

  Nu moet je weer leren om op een gewone manier te functioneren. Probeer de oefening te doen die in dit bericht staat. Deze kan goed helpen om je weer beter te beschermen.

  Groet,
  Ria Stoutjesdijk

 3. Wat fijn om dit zo te lezen één en al herkenning. Ik voel mij zo laveloos de afgelopen tijd en ben dringend op zoek naar hulp.
  Heb zo lang over mijn grenzen heen laten lopen en heb het gevoel de verbinding met mezelf kwijt te zijn, Ria kan dit kloppen? Ik ben mezelf even kwijt….. 🙁

  Mvg Angelica

 4. Hallo ik heb een vraagje ik woon nu een jaar in een ander huis en nu heb ik elke dag klachten van hartkloppingen tot duizeligheid. Misselijkheid, geen energie, slap op benen hoofdpijn en noem maar op. Ik ben net terug van vakantie waar ik nergens last van had. Ik voelde me echt heerlijk. Zit vaak bij de huisarts en die zegt, ” stress”. Ik wil me weer goed voelen en genieten van het leven. Want dit heeft ook een grote impact op het genieten en zeker op mijn relatie. Misschien kan u me helpen.

 5. Beste Patricia

  Wat naar voor je, dat je je thuis zo slecht voelt. Op deze afstand kan ik niet weten of het door de stress komt of door iets anders. Het is in elk geval goed om de oefeningen te doen. Helpt dat niet genoeg, dan kan je overwegen eens een afspraak te maken.

  Groet,
  Ria Stoutjesdijk

Een reactie plaatsen