Hsp therapie voor als je moeite hebt je te uiten

Coaching en therapie is voor mensen die moeite hebben zich te uiten een hele grote stap. Je moet over jezelf gaan praten en vertellen hoe je je voelt terwijl dat nu juist je probleem is. Alleen al bij die gedachte krijg je het benauwt, heb je klamme handen, knijpt je keel samen en loop je vast. Voor veel mensen die hier last van hebben is hsp therapie een uitkomst.

Als hsp coach kan ik een gevoelsverbinding met de cliënt maken waardoor ik deze als het ware “lees”. Hierdoor herken ik wat voor een persoonlijkheid deze heeft. Ook de emoties zijn op deze manier te herkennen. Ik vertel wat mijn ervaring op dat moment is zodat de cliënt niet hoeft te praten. Hierdoor is de eerst hobbel al genomen en kunnen we direct een start maken met de therapie.

De reden waarom men zich moeilijk kan uiten is bij iedereen verschillend. Het kan zijn dat je onzeker bent geworden, stottert of dat je meer een luisteraar bent. Ook kan het zijn dat je er alleen last van hebt in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld bij onbekenden. Er is dus ook geen pasklare oplossing. Wel is het zo dat zelfvertrouwen en jezelf goed kennen een hele stap vooruit is.

Welke manier past bij jou?

Tijdens de hsp therapie geven we alle aandacht aan wie je bent en wat je gedachten en emoties zijn. Je leert voelen waar in je lichaam dit tot spanning leidt en hoe je hier beter mee om kan gaan. Vaak is het zo dat je je spiegelt aan mensen die van nature heel makkelijk praten en daar ook lol in hebben.

Nu gaan we kijken welke manier er bij jou past om te zeggen wat je wilt. Je zal merken dat je gewend bent om het praten te ontwijken zodat je afhankelijk bent van wat andere zeggen. Zo kom je meestal niet meer toe aan wat je had willen zeggen.

Hsp therapie helpt je het anders te doen

Een van de dingen die je als hoog sensitief persoon al direct kunnen helpen is het initiatief te nemen. Dat lijkt heel moeilijk maar nu heb jij de leiding en kan je het gesprek naar je hand zetten. Zeg als eerste gedag als je ergens binnen komt. Of vraag hoe het met de ander is. Zo open je een gesprek waardoor de ander reageert.

Dit is veel gemakkelijker dan zelf te moeten reageren. Door een gerichte vraag te stellen zorg je er voor dat de ander praat en jij kan luisteren. Zo ben je wel in gesprek maar hoef jij weinig te zeggen. Je kan een aantal korte openingszinnen uit je hoofd leren zodat je kan inspelen op verschillende situaties.

 

Een reactie plaatsen