Hsp en het risico van drugs

Natuurlijk moet ik als coach en therapeut eerst zeggen dat drugsgebruik voor iedereen slecht is. Maar voor mensen met hsp kan een eenvoudig jointje al funest zijn. Hsp wil zeggen hoog sensitieve persoonlijkheid. Deze mensen zijn niet alleen heel gevoelig voor sferen en emoties. Maar reageren ook heel heftig op alle soorten drugs.

Iedereen met hsp heeft een andere gevoeligheid. Maar bij allemaal is de gevoeligheid zo groot dat deze van invloed kan zijn op je functioneren. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen en kinderen overgevoelig kunnen zijn voor bepaalde stoffen.

Er zijn kinderen die wollen kleding als pijnlijk ervaren. Dit is geen aanstellerij maar hun huid is zo gevoelig dat deze elke prikkel in pijn omzet. Zo heb je ook mensen die heel heftig reageren op medicijnen of op narcose.

Emotie en je geestelijke welzijn

In allerlei vormen kan de hsp zich uiten. Een van de heftigste is de manier waarop de geest beïnvloedt wordt. Dat begint al op jonge leeftijd. De fantasie van kinderen is veel groter dan bij andere kinderen. Ze zijn al gevoelig voor sferen en de fantasie versterkt dat.

De geest is een heel complex gebeuren. Deze wordt op allerlei manieren beïnvloedt door onze omgeving. Juist als je heel gevoelig bent zijn de kaders anders. Je hebt in je jeugd geleerd hoe je met je hoog sensitiviteit moet omgaan. Dit zijn de kaders die je helpen om je geestelijke rust te bewaren.

Maar in de pubertijd vallen deze kaders weg en moet je leren wat de nieuwe manier is om je te beschermen. Dit is de moeilijkste tijd voor hsp kinderen. Ze moeten zichzelf opnieuw ontdekken en willen loskomen van hun ouders. Ze staan open voor nieuwe ervaringen.

Hsp pubers en hun eerste ervaring met drugs

Juist nu wordt hun wereld groter en dus ook de invloed van de omgeving. Ze gaan naar de middelbare school en houden hun ogen en oren wijd open. Ze zijn immers de jongste en willen alles weten en er zo snel mogelijk bij horen.

In hun omgeving krijgen ze het signaal dat een blowtje of een pilletje helemaal geen kwaad kan. Hun nieuwsgierigheid zorgt dat ze openstaan voor alle informatie die ze van de jongeren in hun omgeving kunnen krijgen.

De verhalen zijn haast altijd dat het geen kwaad kan, dat je er lekker rustig van wordt en dat het een heerlijk gevoel geeft. Ze krijgen het idee dat de hele wereld blowt en dat een pilletje erbij hoort. Juist dat erbij horen is voor een puber belangrijk.

Wanneer kan het fout gaan.

Het kijken naar anderen is een fase dat er niet direct de wil is om zelf te gaan experimenteren. Maar wanneer ze zien dat hun leeftijdsgenoten er plezier in hebben. Gewoon functioneren en niet altijd iets nemen dan kan de drang naar proberen komen.

Dit hoort bij alle pubers en kan dus ook voor hsp pubers gelden. Vaak is zo’n eerste begin een experiment om te kijken wat het met je doet. Als je je er niet vervelend door voelt  maakt het niet uit of je er wat aan hebt. Je hoort erbij, dat in genoeg.

Natuurlijk gaan niet alle pubers drugs uitproberen. Er zijn er een heleboel die een natuurlijke rem hebben en nooit iets gaan gebruiken.  Zij die hoogsensitief zijn en heel dicht bij zichzelf kunnen blijven zullen hiervoor waken.

Wanneer kan het misgaan

Juist het gemak waarmee je er in aanraking kan komen is gevaarlijk. In Nederland is druggebruik haast algemeen aanvaard. Televisieprogramma’s en sommige bekende Nederlanders geven de indruk dat het gebruik normaal is.

En vaak gaat het ook goed. Veel mensen kunnen hun gebruik zo goed sturen dat het geen invloed lijkt te hebben op hun gezondheid. Het is, zeggen ze een aanvulling op hun leven. Zo ook bij mensen met hsp. Deze kunnen soms een hele poos geest verruimende middelen nemen zonder in de problemen te komen.

Maar de mate waarin en waarop je hoogsensitief bent is mede bepalend of je geestelijk in de problemen kan komen. Je kan duizend keer gebruiken en dan ineens in een psychose terecht komen. Maar het gevaar is dat dit ook al na een keer kan gebeuren.

Als de realiteit weg is

Een goede of een slechte trip daar hebben we allemaal wel van gehoord of ervaring mee. Dat gebeurt op het moment dat je nog onder invloed bent va de drugs. Maar wanneer deze overgaat in een psychose dan is het geen trip meer.

Dan blijf je in je wanen en kan je zeker het onderscheidt niet meer maken tussen dat wat je beleeft en de werkelijkheid. Vaak is dit heel beangstigend. Juist omdat jij de enige bent die het beleeft voel je je geïsoleerd en dat maakt alles nog angstiger.

Maar ook een goede trip kan een waan worden. Je wordt dan manisch. Je gaat maar door met die dingen die je gelooft en ervaart. Omdat dit zo goed voelt laat iemand die manisch is zich niet tegenhouden.

Van gezond naar geestelijk ziek

Gebruik van welke drugs dan ook kan dus zorgen voor een verandering die heel grote gevolgen heeft. Een bad trip kan overgaan in een psychose. Dit kan de omkeer zijn in iemands leven. Alleen medicijnen kunnen de psychoses stoppen.

Vaak wordt gedacht dat, wanneer er weer rust en balans is, de medicijnen dan niet meer nodig zijn. Niks is minder waar. Vaak zal je voor de rest van je leven de medicijnen nodig hebben om de wanen op afstand te houden.

Je gevoeligheid is zo vergroot door de drugs dat je je niet meer goed kan afsluiten voor de hoogsensitiviteit. Tijdens de hsp caching leer ik volwassenen en kinderen hoe zij zich kunnen beschermen voor het te veel aan voelen. Maar als de grens is overschreden dan wordt beschermen erg moeilijk.

Voorkomen is beter dan te laat

Wanneer je in de gaten hebt dat je een hsp kind hebt is het goed om het te leren zich te beschermen. Het blijft dan beter bij zichzelf en is minder vatbaar voor de druk van buitenaf. Leg voordat de pubertijd begint al uit wat de gevaren van drugs zijn.

Vertel niet alleen de negatieve aspecten maar ook de positieve. Ze zullen immers veel eerder met de positieve kennis maken. Leg ze uit wat de gevaren van drugs zijn voor mensen met een hoog sensitieve persoonlijkheid.

In mijn praktijk voor coaching en therapie geef ik tijdens een coaching gesprek uitleg hoe het energielichaam werkt. Waarom het belangrijk is om geen geestverruimende middelen te nemen. Ook leer ik hoe je je kan beschermen zodat je beter met je gevoeligheid kan omgaan. Voorkomen is veel beter dan te laat.

Een reactie plaatsen