Hoogsensitieve volwassenen

Er zijn steeds meer volwassenen die tot de ontdekking komen dat ze een hoog sensitieve persoonlijkheid hebben. Er is al meer aandacht voor hoogsensitieve kinderen en hoe men deze hoog gevoelige kinderen kan begeleiden. Doordat er meer openheid is over hsp zijn ook volwassenen zich meer en meer bewust geworden van deze gevoeligheid.

Wat deze personen gemeen hebben is een groot rechtvaardigheidsgevoel, moeilijk nee kunnen zeggen, intuïtief en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook kan je emotioneel instabiel zijn, onzeker, snel vermoeid, eigenwijs, creatief  zijn of je niet altijd begrepen voelen. Vaak compenseer je de klachten door de lat voor jezelf erg hoog te leggen en meer op je ratio te vertrouwen.

De sfeer aanvoelen

Elke hsp persoonlijkheid is gevoelig voor sferen. Dat kan een voordeel zijn als je daarvan gebruik kan maken. Bijvoorbeeld wanneer je een feestje geeft zet je heel gemakkelijk de juiste muziek op, of je geeft de juiste complimenten. Dit gaat prima als het dus een positieve sfeer is. Maar bij negativiteit kan deze gevoeligheid je meetrekken en je zo somber en geïrriteerd maken.

Iedereen is intuïtief en kan aanvoelen. Dat doen we allemaal in alle omstandigheden. Als we ergens binnenkomen toetsen we automatisch de sfeer. Je ontmoet iemand en hebt onbewust al gekozen of je die gene mag of niet. Daarna gaan je ogen, oren en ratio bekijken of dit klopt of niet.

Er is verschil in aanvoel en invoelen

Hsp volwassenen voelen niet ” aan”  maar voelen ” in”.  De energie van andere mensen komt letterlijk hun eigen ruimte binnen. Daardoor kan het zijn dat dit je functioneren positief of negatief kan beïnvloeden. Het is heel vervelend wanneer negatieve energie zich koppelt aan je eigen negatieve associaties. Dan kan de negativiteit herinneringen oproepen die je functioneren in de weg gaan zitten.

In mijn praktijk voor coaching / therapie begeleid ik zowel hsp kinderen als volwassenen. Tijdens de consulten leer je meer over jou vorm van hoogsensitiviteit en wat je kan doen om er beter mee om te gaan. Je krijgt heel persoonlijke adviezen en tips. Iedereen kan leren zich beter te beschermen en anders met deze gevoeligheid om te gaan. Men kan leren om” aan” te voelen en dus niet “in” te voelen.

Neem je eigen ruimte

Een goede oefening om mee te beginnen is om elke morgen je eigen plek in te nemen. Zet je voeten stevig op de grond en bepaal hoeveel eigen ruimte je om je heen nodig hebt om jezelf te “beschermen”. Meestal zal dat ongeveer de lengte van je armen zijn. Weet dat je deze ruimte wilt hebben voor je eigen energie en dat je deze ruimte niet wil delen. Je wilt ” aanvoelen”  en niet meer ” invoelen” . Doe hierna de drie mindfulness oefeningen. Dit is een goede start om beter voor jezelf te kunnen zorgen.

1 gedachte over “Hoogsensitieve volwassenen”

  1. Lieve Ria,

    Ik ben zelf een hypersensitieve moeder van een hypersensitieve dochter van 4,5 jaar. Ik herken veel van wat je schrijft op je website. Door mijn hypersensitiviteit, weet ik wat het is voor mijn dochter om haar mannetje te moeten staan op school, waar ze nu een half jaar op zit. Veelal gebeurt het dat mijn dochter al diepgaande vragen heeft over het leven, die ik ook had op haar leeftijd, ik probeer daar eerlijk antwoord op te geven op die manier die ze, gezien haar leeftijd, kan begrijpen. Eigenlijk vind ik het heerlijk haar te kunnen steunen en ben ik blij dat ik haar zo goed begrijp. Ik merk dat ik hier ook erg veel voldoening van heb, omdat ze het gewoon erg goed doet. Wat ik graag wilde weten is of er opleidingen zijn die ik kan volgen om kinderen te helpen met hun hypersensitiviteit om te gaan? Ik hoop van je te horen en wens je alle goeds.

    Groet,
    Una

Een reactie plaatsen