Coaching om de feestdagen door te komen

Voor al die mensen die tegen de feestdagen opzien is het nu de tijd om te kijken naar wat je kan of wilt veranderen. Wacht hier niet mee tot december, dan gaat als alle andere jaren en voelt decemberperiode weer als belastend en vervelend.

Het lijkt of je er niets aan kan veranderen en altijd op deze manier door moet gaan. Je bent emotioneel negatief geprogrammeerd en hebt de moed niet om dit te doorbreken. Tijdens coaching kijken we hoe de decemberstress kan veranderen in decemberrust.

Terug kijken

Begin met het terugkijken naar hoe je de laatste vier jaren feestdagen hebt doorgebracht. Met wie en op welke manier. Probeer voor jezelf een gedetailleerd verslag hiervan te maken. Schrijf het op zodat je inzicht hebt  hoe het verloop van deze feestdagen is geweest. Het verslag moet beginnen met de eerste voorbereidingen en dus niet op de feestdag zelf.

Hierna ga je kijken hoe je, je bij de diverse onderdelen van deze terugblik heb gevoeld. Natuurlijk weet je dat al lang maar het is belangrijk om te kunnen gaan zien welke je wilt bewaren en welke je wilt veranderen. Ook kunnen er dingen zijn die je helemaal niet meer wilt.

Veranderingen

Doe dit zo objectief mogelijk, ga alles uitpluizen. Weet waarom je iets wilt bewaren, veranderen of waarom je iets helemaal niet meer wilt. Nu heb je in kaart gebracht hoe het volgens jou zou kunnen zijn. Maak een zo compleet mogelijk beeld van hoe die toekomstige december periode hoort te verlopen.

Tot nu toe ben je alleen van jezelf uitgegaan. Maar er is misschien ook nog een partner of  zijn er kinderen, laat deze ook terug kijken en een beeld schetsen van wat zij fijn zouden vinden. Ga met ze overleggen.

Familieverplichtingen

Nu is het de beurt om te gaan kijken naar de familieverplichtingen. Voel waar je sociale en emotionele betrokkenheid je toe verplicht. Stel je brengt de hele eerste kerstdag met je ouders door en daarna nog de hele tweede kerstdag met je schoonfamilie. Je voelt dat je dit niet meer wilt maar je  kan er ook niet onderuit. Nu ga je kijken en zoeken naar een aanvaardbaar compromis.

Je kan in plaats van een hele dag ook zeggen dat je vanaf nu een gedeelte van de dagen voor jezelf wilt hebben en daarom alleen het diner en de avond samen doorbrengt. Met de ander spreek je af dat je in de ochtend komt tot en met de brunch. Zo zijn er nog een aantal variaties mogelijk.

Het is belangrijk dat je ver voor de feestdagen weet wat je wilt veranderen en waarom. Op deze manier kan je zelf het onderwerp aansnijden waardoor je de kans krijgt om heel zeker en ontspannen de verandering te onderbouwen. De ander krijgt op deze manier de kans om te wennen aan de verandering.

Negatieve reactie

Soms zal de ander er negatief op reageren omdat elke verandering een bedreiging lijkt te zijn. Nu is het goed om voor jezelf te weten waarom je een verandering wilt. Geef de ander de tijd om te reageren en luister er geïnteresseerd naar. Zeg dan dat je begrijpt dat de ander dit jammer vindt maar dat jij zeker weet dat je het anders wilt.

Sta open voor eventuele suggesties of aanpassingen maar doe geen toezeggingen tot je er over hebt nagedacht en het hebt besproken met je partner of kinderen. Zeg dat je er over zal nadenken en dat je er nog op terug komt. Dit maakt dat de ander milder wordt en kan wennen aan de veranderingen.

Het lijkt een heel gedoe maar als je het een keer goed aanpakt ben je van de december stress af!

Eenzaamheid en de Feestdagen

Voor veel mensen is de decembermaand helemaal geen feestmaand. Je bent alleen en al je vrienden of vriendinnen hebben een partner of een gezin. Alleen de gedachte aan de decembermaand zorgt al voor spanning en verdriet.

Vaak ligt de focus bij wat je niet hebt. Alles om je heen ademt naar samenzijn en intimiteit. Winkels zijn versierd en alle reclame op de televisie gaat over liefde en geluk dat je deelt met degene die bij je hoort. Dit zorgt ervoor dat je je emoties niet kan ontlopen.

Sta dus eerst stil bij deze emoties en kijk wat deze met je doen. Duw ze niet weg maar observeer ze zodat ze je niet meer hoeven te overvallen en geef begrip aan jezelf. Kijk wie er in je omgeving ook alleen is of tegen de feestdagen opziet en probeer te kijken naar wat je helpt om anders met de decembermaand om te gaan

Kiezen voor positiviteit

Zorg dat je ruim op tijd keuzes maakt in wat je wel goed is of kan doen. Kies hierbij voor dingen die je blij en onafhankelijk maken. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Koop een boek dat je heel graag wilt lezen en bewaar dat voor die dagen die je het moeilijkst vindt.

Nodig vrienden of familie bij jou uit, ga vrijwilligerswerk doen of boek een sportieve vakantie.  Kijk wat je nodig hebt om alleen, maar niet eenzaam te zijn. Begin hier extra vroeg mee zodat je op tijd bent met mensen uitnodigen of de decembermaand een heel andere lading kan geven.

Als terugkijken en de toekomst je verdrietig en somber maken

Ook kan het zijn dat je een dierbare bent kwijtgeraakt of dat er omstandigheden zijn die zorgen dat de decembermaand moeilijk voor je wordt. Natuurlijk kan ik daar geen algemeen advies in geven. Elk leed is anders en kan alleen lichter gemaakt worden door persoonlijk advies.

Toch zijn er een paar dingen die wel geadviseerd kunnen worden. Loop niet weg voor je emoties. Zij kunnen je helpen om te kiezen op welke manier je deze maand wilt invullen. Weet dat je niet hoeft te vieren maar dat je zelf kan kiezen wat je met de feestdagen nodig hebt.

Omring je, als het kan,  met mensen de je begrijpen en je steunen zodat je je niet sterker hoeft te maken dan je kan. Kijk wat je nodig hebt om je beter en sterker te voelen, wat je wel wilt en kan. Spreek je uit en krop niets op, vraag hulp wanneer je dat nodig hebt. Weet dat december ook weer voorbij gaat.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak, laat een bericht achter of neem contact op.

2 gedachten over “Coaching om de feestdagen door te komen”

  1. Hoi Ria, ik zie zo tegen de feestdagen op. Vannacht gedroomd dat mijn kids met kerst er zijn. wie weet! Zal nog niet, maar hoop een keer van wel groetjes Sonja.

  2. Beste Sonja,

    Het is heel moeilijk wanneer je kinderen zo dichtbij zijn en toch zo onbereikbaar. Toch zullen ook zij eens gaan terug denken aan het mooie en goede dat er is geweest.

    Blijf dat zelf ook doen en richt je aandacht naar wat je op dit moment wel hebt. Heb vertrouwen in de toekomst. Wie weet ziet die er positiever uit dan nu.

    Groetjes,

Een reactie plaatsen