Gevoelens en emoties binnen een relatie

Tijdens relatie of gezinstherapie kijken we naar de emoties en gevoelens van de partners of gezinsleden. Alles wat er in een relatie gebeurt heeft invloed op de relatie. Ook emoties die zijn ontstaan in het verleden kunnen nog een rol spelen.

Gevoelens gaan meestal veel dieper dan emoties. Gevoelens zijn een stuk stabieler. Gevoelens koppelen meestal aan je persoonlijkheid, emoties ontstaan vaker naar aanleiding van bepaalde situaties. Je kan heel erg veel van iemand houden en toch op bepaalde momenten op dezelfde persoon boos of teleurgesteld zijn.

De liefde van ouders naar hun kinderen is onvoorwaardelijk. Toch kan geen ouder er omheen dat zij deze kinderen af en toe achter het behang willen plakken. Onder normale omstandigheden zullen de kinderen niet twijfelen aan deze liefde.

Geen twijfel

Wanneer kinderen in de pubertijd zijn willen ze hun eigen gang gaan en als dat niet op een lijn ligt met wat ouders willen dan worden ze boos en opstandig. De emotie gaat dan bij alle personen overheersen, dat je nog van elkaar houdt is niet meer zo gemakkelijk te voelen. Toch weet je dit nog wel en dat geeft houvast om elke keer opnieuw te proberen tot elkaar te komen of een compromis te zoeken.

Twee mensen groeien naar elkaar toe en gaan van elkaar houden. Je leert elkaar beter kennen, accepteren en respecteren. De dagelijks emoties helpen om het gevoel te vergroten. Door emoties te delen weet je of de ander je kan of wilt steunen, begrijpen en respecteren. Hierdoor groeit men naar elkaar toe.

Dat je van de ander houdt, heeft nu niets meer met de dagelijkse emotie te maken maar is er wel mee verbonden. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren wanneer er geen respect en vertrouwen is. Dan zal het gevoel niet groeien en kan je niet met elkaar verder.

Negatieve emoties

Als er te veel negatieve emoties zijn ontstaan kunnen deze het gevoel in de weg zitten. Je weet dat je nog steeds van de ander houdt maar dat niet meer ervaren. De negatieve emotie overheerst dan. Als je je laat leiden door deze emotie en dat als uitgangspunt voor je gedachten neemt, versterkt deze gedachte de negatieve emotie.

Maar als je bedenkt dat je ondanks alles van elkaar houdt, kan je de negatieve emotie ombuigen. Vanuit die gedachte weet je dat je elkaar lief hebt, steunt en begrijpt. Dit denken kan je weer gebruiken om je negatieve emotie uit te spreken. De positieve verbinding met jezelf en elkaar kan weer herstellen.

Herinneringen

Op het moment dat er iets gebeurt dat herinneringen uit het verleden oproept kan die herinnering een rol gaan spelen. De negatieve gedachte activeert een negatieve emotie. Zo kunnen herinneringen en associaties je gedachte en je emotie beïnvloeden. Een positieve herinnering en associatie is natuurlijk heel fijn omdat dit alles nog leuker maakt. Maar het kan ook negatief zijn. De negatieve gedachte en emotie is dan vele male sterker dan wat er op dat moment gebeurt.

Als het verleden en het heden door elkaar heen lopen wordt je emotionele reactie heftiger maken. Dit kan de communicatie verstoren omdat de ander deze herinnering en de negatieve associatie niet heeft. Zo ontstaat er onbegrip . Als je negatieve herinneringen en emoties uitwerkt en begrijpt, kan je leren er op de juiste manier mee om te gaan.

Een nieuw begin voor je relatie

Soms zijn er in een relatie dingen gebeurd waardoor er wantrouwen is ontstaan. Dan staat het luisteren naar elkaar centraal. Tijdens relatietherapie leer je hoe je door te luisteren naar jezelf en de ander het vertrouwen kan vergroten.

Vaak geef ik tijdens deze consulten therapie opdrachten mee waar door je elkaar weer beter leert begrijpen. Begrip, vertrouwen, aandacht en respect zijn voorwaarden voor een goede relatie. Gevoelens en emoties zijn het cement waar mee je al deze ingrediënten samenvoegt.

Als u vragen hebt over de coaching en therapie laat een berichtje achter of neem contact op.

7 gedachten over “Gevoelens en emoties binnen een relatie”

 1. Mijn dochter is 10, een talentvolle jongedame. Ze doet het goed op school en weet haar zegje te doen is over het algemeen zeer sociaal voelend. Maar thuis kan ze heel moeilijk zijn en ontstaat er binnen no time een sfeer die maar moeilijk te doorbreken is en die er bij de rest van het gezin (broertje en vader) behoorlijk in hakt. Een meisje die ik dan niet meer terug ken en waarvan ik niet weet wat ik er mee moet. Het allemoeilijkste in deze tijd van psychologen en therapeuten en nanny’s met structuur is dat ik niet altijd meer weet wat wijsheid is.

  Zelf ben ik erg gevoelig voor sfeer en ja mijn keuze’s zijn soms gericht op het behouden van een goede sfeer. Ik weeg af en maak keuze’s. Veiligheid boven alles! Een kind behoord zich veilig te voelen thuis, scheeuwen en slaan dragen daar mijns inzien niet aan bij. En toch staan we soms als kemphanen tegenover elkaar te schreeuwen. Als ze haar broertje weer eens haat. Het zijn vaak dingen die ze zegt of doet die mij erg raken. Die niet passen bij dat meisje dat door iedereen de hemel wordt ingeprezen. Ik zie dat ze dingen doet die niet kloppen maar ik weet niet goed wat ik met die wijsheid moet doen. Hoe zet ik die kennis intuitie om in iets goeds voor de toekomst.

 2. Hallo allemaal,
  Ik ben nu 25 jaar en moet zeggen dat ik dit artikel vrij nuttig vind, omdat ik van dit hele fenomeen zelf last heb(gehad), Het is namelijk zo dat ik 2 herinneringen helemaal door elkaar heb gehaald. Een zeer belangrijke positieve herinnering en een “neutrale” herinnering, waarin ik iets op tv zag wat ik niet wilde zien. Twee Herinneringen uit de “kindertijd waarin één tussen kind en puber valt.
  Nu begin ik een beetje onderscheid te kunnen maken tussen deze twee, maar dat is nog heel moeilijk, en ga binnenkort beginnen naar de psycholoog. Ik hoop hiermee deze 2 herinneringen voor altijd te kunnen gaan onderscheiden.
  Als het ware heeft mijn verstand mijn herinnering “verkracht” om het een beetje extreem te zeggen.
  Maar nu is mijn vraag eigenlijk, is dit mogelijk? Ik denk dat doordat ik zolang met dat negatieve gevoel rondloop de herinneringen nooit meer kwijtraak.

 3. Beste Lotte

  Wat goed dat je met deze twee herinneringen aan de slag gaat. Natuurlijk is het mogelijk om het negatieve gevoel weer kwijt te raken. Als je de negatieve associaties leert ombuigen in positieve wordt je leven veel leuker. Succes!

  Groet,
  Ria

 4. Erg nuttige informatie! Goede tekst!
  In mijn relatie probeer ik uit die vervelende vicieuze cirkel te komen. Deze tekst helpt me erbij.

  Bedankt!

 5. Een uitgebreidere reactie op mijn vorige.

  Ik zit in een vicieuze cirkel, waar ik even niet uit kom. Ik heb een relatie met een meisje waar ik ontzettend veel van hou. Het ging even niet goed tussen ons dus we gingen kijken hoe we dit konden op pakken. Toen zij mij dit liet weten dat het minder ging (wat ik zelf niet zo doorhad) kreeg ik een down gevoel, en kwam ik in die vicieuze cirkel.

  Het is geen fijn gevoel in mijn buik. Ik zit er nog steeds een beetje mee omdat mijn gedachte steeds zegt: ik hoop dat et goed komt. Ik ben er alles aan te doen om hieruit te komen. Zodat ik positieve emotie weer kan ervaren en dit kan uitstralen. Ik denk dat de grote fout is dat we nooit ruzie hadden.

  Zoals ik las in uw tekst krijg je hierdoor dat je nog meer naar elkaar toe groeit. Ruzie krijg je altijd maar ik dacht als ik dit zolang mogelijk kan uitstellen, is het beter. Ik ga uw tekst nog een paar keer doorlezen en kijken hoe ik uit die vicieuze cirkel moet komen. Ik moet die positieve emotie weer oppakken zodat ik dit kan uitstralen.

  Als u nog tips hebt, hoor ik deze graag. Ik hoop echt dat alles goed komt!

 6. Het is een goede tekst en verklaard een hoop wat ik niet uit kon spreken. Maar als het gedrag van de ene persoon vaak uitloopt op negatieve gebeurtenissen herleef je het elke keer. Je hebt het moeilijk en de tijd en kans niet om die positieve gevoelens weer op te bouwen.

  Er is ook sprake van irritatie op een gegeven moment wat telkens de emmer doet overlopen. Je moet denk ik echt de rust bij elkaar vinden en vertrouwen hebben. Ik sta er zeker voor open maar ik heb het gevoel dat mijn partner er anders of niet voor open staat en er niks voor wilt doen. Het gaat wel over en daarna toch telkens de fout weer ingaat.

  Omdat hij genoeg in zijn leven al heeft meegemaakt met teleurstelling in heftige vorm. Hij vind het zichzelf niet waard en hij wil niet zo heel veel moeite meer doen. Er is toch al zo veel narigheid is gebeurd toen hij zijn best deed vroeger, maar dat mislukte

  Ik hoop dat jullie het begrijpen want ik weet dat ik nogal warrig over kan komen. Maar ik wil zoveel vertellen en meegeven dat ik het misschien warrig uitleg. Er gaat ook zoveel door me heen en wil zo graag dingen oplossen en dat het goed gaat.

  Maar heb zelf ook een hoop meegemaakt en ben bang om te falen. Ik heb elke keer als het goed met me ging een klap gekregen waardoor ik het vertrouwen in het leven ben kwijtgeraakt en zo ook in de mens.

Een reactie plaatsen