Focussen en mindfulness training: één met jezelf

Mindfulness training omvat een heel scala aan oefeningen. Focussen, om jezelf beter te leren kennen, past daar heel goed tussen. Het is een eenvoudige manier om er achter te komen wat je echt voelt en wilt. Je lichaam staat bij het focussen centraal.

Het lichaam geeft signalen zoals druk op je borst, een onrustig gevoel in je maag of je hebt het gevoel dat je keel is dichtgeknepen. Door er met compassie naar te leren luisteren  krijgt het de ruimte om je te vertellen wat je voelt en waarom. Wie je in werkelijkheid bent, hoe je leeft en wat je wilt.

We hebben de gewoonte om juist deze signalen te negeren en er niet naar te luisteren. Alles wat we als negatief ervaren willen we niet voelen, waardoor je een belangrijk deel van jezelf afwijst. Juist je lichaam weet wat je nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Wat helpt je verder en wat kan je doen om je leven te veranderen.

Leren omgaan met heftige emoties

Door je te focussen op je lichaam en te luisteren wat je lichaam te vertellen heeft kom je beetje bij beetje tot nieuwe inzichten. Het helpt je duidelijker te weten wat je voelt en wat je wilt, waardoor er meer rust en eenheid ontstaat in je voelen en denken.

Wanneer je heftige gevoelens hebt zoals verdriet, angst en boosheid is luisteren naar het verhaal dat je lichaam vertelt belangrijk. Vaak voel je je overspoelt door deze emoties waardoor je liever deze gevoelens vermijdt. Deze emoties kunnen zich vast zetten in je lichaam.

Door te leren juist naar deze gevoelens toe te gaan en ze positieve aandacht te geven krijgen deze een stem en overspoelen ze je niet meer. Ze vertellen wat je nodig hebt en welke keuze je kan maken.

Weg met blokkades en zelfkritiek

Je kan je bevrijden van diverse blokkades die je tegenhouden om te doen wat je eigenlijk wilt. Bijvoorbeeld als je je hebt voorgenomen om te gaan sporten of op te ruimen maar elke keer verzin je iets anders om het uit te stellen. Door meevoelend te leren luisteren naar jezelf kan je deze blokkades opruimen.

Heb je last van zelfkritiek en ben je streng voor jezelf? Zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf wat ben je weer stom bezig. Of dat heb je weer helemaal fout gedaan en wat ben je toch een aansteller. Door te leren focussen kan je die overdreven zelfkritiek omzetten in een bondgenootschap.

Zo kan het luisteren naar jezelf je leren van jezelf te houden zodat je kan weten wat je nodig hebt om met en voor jezelf te leven. Zelfacceptatie helpt je om alle delen van je persoonlijkheid in vriendschap te accepteren.

Focussen bij het nemen van beslissingen

Vaak nemen we beslissingen met ons hoofd. Je wikt en weegt en gaat alle ins en outs langs om vervolgens nog steeds te twijfelen. Ook de invloed van andere mensen kan het je lastig maken. Of de normen van het milieu waarvan je deel uitmaakt.

Of het nu grote of kleine beslissingen zijn het is belangrijk dat je vanuit je “willen” deze kunt nemen en niet vanuit het “moeten”. Door te leren de signalen van je lichaam te interpreteren en te luisteren kan je weten wat je lichaam je vertelt en wat je wilt.

Het gaat dieper dan alleen je denken of je emotie. Je neemt je beslissing met je hele wezen. Alles werkt samen, je lichaam, je emotie en je verstand. Zij gaan een verbond aan waardoor je een bewustere keuze kan maken.

Beginnen met luisteren naar je lichaam

Als je wilt kan je vandaag nog beginnen met de eerste stappen. Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt en voor rust in je omgeving door je telefoon uit of op stil en de radio uit te zetten. Ook voor een fijne stoel waarop je ontspannen kan zitten.

Nu berg je je aandacht naar binnen in je lichaam. Begin met je keel borst en buik en kijk wat er binnen in je aanwezig is. Ga niet op zoek en doe niet je best om iets te laten gebeuren maar wacht rustig af.

Nodig iets uit om zich te laten voelen en laat het uit zich zelf komen. Wat vraagt je aandacht. Heb geduld en wanneer je iets voelt dan beschrijf je het gevoel of geeft het een naam. Bijvoorbeeld je keel zit dicht. Beschrijf hoe dat voelt, is het een brok of voelt het als druk.

Niet in je gevoel gaan zitten maar erbij

Nu heb je het gevoel dat zich aandient erkend. De volgende stap is dat je het gevoel gaat leren kennen door er als het ware bij te gaan zitten. Je geeft het vriendelijke aandacht zoals je een vriend aandacht zou geven zonder druk of sturing.

Door je erkenning zal je merken dat het gevoel zich al milder laat voelen. Door er geduldig bij aanwezig te zijn kan je merken dat dit lichamelijke gevoel je iets gaat vertellen over de oorzaak van dit gevoel.

Misschien is er een emotie aan verbonden, kijk dan of je deze kan benoemen. Zeg welk woord er volgens jou bij hoort. Zoals angst, verdriet of boosheid. Nu kijk je of het gevoel in je lichaam weer milder wordt of verandert.

Vragen stellen en in gesprek gaan met jezelf

Kijk wat er gebeurt binnenin je lichaam. Blijf focussen op wat je ervaart en wat je lichaam vertelt. Als het gevoel milder wordt zit je op de goede weg. Zonder haast en druk  zorg je voor vertrouwen en rust zodat je met behoedzame vragen het gevoel uitnodigt om meer te vertellen.

Ons lichaam weet waar het mee verbonden is, een herinnering, overtuiging, of een deel van onszelf dat nog niet aan de oppervlakte is gekomen. Luisteren naar wat er is zonder sturing en dwang meer is niet nodig.

Denken en voelen verbinden en laten samenwerken

Natuurlijk kan je niet verwachten dat je lichaam direct antwoordt geeft op al je vragen. Er zal een band kunnen groeien tussen je lichaam, emotie en je verstand. Dat hoofd dat alles weet van de wereld om je heen, van herinneringen en het verleden.

Emotie die vaak weg gezet wordt als vervelend en lastig zit het hoofd in de weg. Het lichaam dat niet fijn voelt kunnen we niet gebruiken en dat willen we niet voelen. Wat gebeurt er als deze delen van jou kunnen samen werken? Als ze allemaal gehoord worden?

Juist het onderlinge vertrouwen tussen deze delen zorgt dat je kan luisteren wat ze je vertellen en wat je nodig hebt. In mijn praktijk voor coaching en therapie gaan we samen focussen. Zo leer je deze techniek beheersen zodat je deze in je dagelijkse leven kunt gebruiken.

Verschillende wegen leiden naar Rome

Focussen is een van de manieren om de eenheid binnen jezelf te herstellen of te optimaliseren. Iedereen is anders en kan dus ook andere manieren nodig hebben om het doel van rust en eenheid te krijgen. Mindfulness training is een van de andere manieren.

Soms combineer ik deze twee tijdens een consult zodat we een passende manier creëren om tot een fijn resultaat te kunnen komen. Ook tijdens de hsp consulten maak ik vaak gebruik van een van deze twee technieken om zo inzicht te geven.

Heb je nog vragen of suggesties dan kan je een bericht achter laten of contact opnemen.

1 gedachte over “Focussen en mindfulness training: één met jezelf”

  1. Hallo Ria, ik herken mezelf in het stukje over mindfulness. Twaalf dagen geleden schoot er weer een heftige pijn door mijn onderrug, heup en lies. Zó heftig dat ik er 10 dagen voor op bed heb gelegen.

    Alleen dan was de pijn het best te verdragen. In die tijd ook naar de dokter geweest en foto laten maken. Tot nu toe is er niks uitgekomen! Morgen een echo.
    Toch ben ik ook in die dagen in gesprek met mezelf gegaan. Waar komt die pijn toch vandaan. Ik denk dat ik het weet… Ik heb te hard gewerkt! Ik heb te veel spanning in mijn werk. Ik word onvoldoende begrepen en gewaardeerd.

    Ik ging maar door en door totdat mijn lichaam protesteerde. En nu galt jij! Tijd voor jezelf… Rust, loslaten en je concentreren op jezelf. Ik denk dat er morgen ook niks uit de echo komt maar dat ik bij mezelf te rade moet gaan.

    Dat gaat me lukken. Het gaat sinds vandaag beter! Ik voel het leven weer in me. Zie de natuur ontspringen, de zon en blije mensen! Je ziet het, jouw stukje slaat zeker ook op mij!

Een reactie plaatsen