Coaching bij onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen geeft stress en onzekerheid. Je kan op heel veel verschillende manieren onzeker zijn. In de liefde, over sociale contacten of bijvoorbeeld in je werk. Ook de klachten die een gebrek aan zelfvertrouwen geven zijn heel verschillend. Van blozen, stotteren, en transpireren enzovoort, tot faalangst en het vermijden van stressvolle situaties.

Negatieve gedachten en emoties, ontstaan in het verleden, zorgen voor negatieve associaties in het heden. Deze associaties zorgen dat je zelfvertrouwen steeds verder afneemt. Alleen al de gedachte aan een soortgelijke situatie zorgt er voor dat je de negatieve emoties al van te voren voelt. Stress, faalangst en onzekerheid bepalen je keuzes en je leven.

Een goede stap om nu alvast te nemen is zelfkennis. Pak een blad papier en maak drie kolommen. Schrijf boven de eerste kolom: “wie ben ik”. Hieronder beschrijf je je persoonlijkheid. Zo uitgebreid mogelijk. Boven de tweede kolom: “wat wil ik krijgen en wat heb ik nodig om me fijn te voelen”. Nu schrijf je op wat je aan jezelf wilt geven en wat je van de mensen in je omgeving nodig hebt.

En boven de derde kolom: “wat wil ik geven en wat heb ik te bieden”. Hieronder laat je zien wat jij aan jezelf en aan andere mensen wilt geven zonder dat het je belast.

Bekijk elke dag deze objectieve analyse waarin al je kwaliteiten staan. Met een van de dingen die je nodig hebt of wilt geven ga je die dag aan de slag. Leer je dat je gedachten en emoties niet bepalend zijn voor wie je bent en wat je doet.

Tijdens de coaching kijken we hoe het gebrek aan zelfvertrouwen is ontstaan en wat je klachten zijn. Je leert anders met je emoties en gedachten om te gaan zodat inzicht ontstaat. Ook ontdek je wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. Zo kan je zekerder en sterker worden. Coaching helpt je om op een andere manier naar jezelf te kijken, vol vertrouwen en compassie. Meer zelfvertrouwen zorgt voor ontspanning en tevredenheid. Je staat steviger in je schoenen.

Heb je nog vragen of wil je een individueel coaching gesprek, laat dan gerust een reactie achter of neem contact op.

Een reactie plaatsen