Burn-out, wanneer is het over?

De dame die voor mindfulness training binnen stapte gaf mij een krachtige handdruk en stelde zich zelfverzekerd voor. Een sterke persoonlijkheid die op het eerste gezicht ontspannen en in balans overkwam.

Ze viel met de deur in huis en vertelde dat ze al een poosje met ziekteverlof was en dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk wilde. Ze had mijn adres via via gekregen, omdat ik er wel even voor kon zorgen dat zij snel beter zou zijn. Hierna leunde ze achterover en keek me strak en afwachtend aan. Ik keek terug en langzaam veranderde haar houding.

Kennis maken

Ik vroeg haar of ze wist op welke manier ik werkte. Zo legde ik haar uit dat ik op een hoog sensitieve manier haar persoonlijkheid en haar klachten kon ervaren. Dat dit mijn manier van kennismaken was en waardoor ik snel en efficiënt een analyse kon maken. Als ik het mis had mocht ze dit uiteraard zeggen.

Als eerste kon ik de druk in haar hoofd ervaren. Het voelde of er een hele strakke band omheen zat.. Ook de enorme vermoeidheid en de onrust in haar lichaam viel op. Toen vertelde ik haar dat ze met haar verkrampte manier om zeker over te komen een grote onzekerheid verborg. Allemaal symptomen van een burn-out.

De eisen van de maatschappij

Deze gevoelige vrouw had willen voldoen aan alle eisen van de maatschappij en moest steeds harder werken om de positieve feedback te krijgen die voor haar zo nodig was om zichzelf te waarderen. Hoe harder zij haar best deed, hoe normaler haar omgeving het ging vinden dat ze altijd voor hen klaar stond. Op deze manier bleven complimenten achterwege en werd ze steeds onzekerder. Dit gebeurde op het werk maar ook privé.

Met de nodige adviezen om thuis aan de slag te gaan en een aantal mindfulness oefeningen maakten we een nieuwe afspraak. Een burn-out is een gevolg is van een lange periode van stress, spanning en niet luisteren naar de signalen die een lichaam geeft. Door deze wetenschap wist deze dame dat ze nog wat consulten nodig zou hebben voor ze weer volledig aan het werk kon.

Toen de vrouw na dit eerste consult naar huis ging voelde ze zich voor het eerst in lange tijd een stuk meer ontspannen. Ze begreep dat zij zelf haar leven moest veranderen en dat ze moest leren wat ze nu zelf belangrijk vond en hoe ze haar grenzen kon herkennen. De manier waarop ze wegliep had een ander soort zekerheid en ik wist dat zij zich weer terug gevonden had.

Een reactie plaatsen