Geen angst is te gek

Bijna iedereen is wel eens bang geweest. Dat is heel normaal want angst waarschuwt ons voor dingen die niet fijn of gevaarlijk zijn. Wanneer de angst gaat overheersen en zich tegen je keert kan het een angst of paniek stoornis, of een fobie worden. De angst neemt dan zo een grote plaats in dat deze bepaald wat je wel en niet kan doen en hoe je leven er uit ziet.

Schaamte

Zo kwam er eens een mevrouw bij mij voor individuele gesprekstherapie die moeite had te vertellen over haar fobie, ze schaamde zich heel erg. Ze was ontzettend bang om te gaan slapen vertelde ze. Als haar ogen dicht vielen raakte ze volledig in paniek. Ze begreep niets van haar eigen angst en kon er uit schaamte met niemand over praten. Door slaapgebrek was haar leven een nachtmerrie geworden.

Jeugdherinnering

In de therapie kwam aan het licht dat ze als kind een ervaring heeft gehad met het plotseling overlijden van een familielid. Ze was nog heel klein en er was haar verteld dat dit familielid sliep maar niet meer wakker kon worden.

Daarna had ze als kind al een hekel aan haar bed en viel ze alleen in slaap bij haar ouders op schoot. Naarmate ze ouder werd is dat vanzelf verbeterd tot een paar jaar geleden. Nu realiseert ze zich dat er toen een weer een plotseling overlijden was. Langzaam kon deze mevrouw haar fobie voor slapen gaan overwinnen.

Angsten en fobieën

Als therapeut heb ik al heel veel mensen met allerlei angsten kunnen helpen. Faal en vliegangst, smet en pleinvrees, of angst voor spinnen zijn de meest bekende. Maar ook mensen, met een voor mij tot dan onbekende angst of fobie zoals hierboven beschreven, kunnen met hun angst leren omgaan.

Heb je ook een angst en ben je nieuwsgierig geworden naar welke fobieën er allemaal zijn, kijk dan maar eens op fobie en angst lijst van therapiehulp.nl, daar staan volgens mij alle soorten angsten en fobieën beschreven. Ook die waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt… Als je denkt dat je de enige bent met rare angsten of een fobie, dan geeft dit je misschien een zetje om er over te praten en er wat aan te gaan doen.

3 gedachten over “Geen angst is te gek”

  1. In die fobie lijst van therapiehulp.nl staan inderdaad ontelbaar veel fobieën, ook hele vreemde!

    Ik ben nu wel benieuwd geraakt naar het therapieproces van deze mevrouw. Hoe is de angst aangepakt, en is de fobie uiteindelijk overwonnen?

  2. Edwin, deze mevrouw heeft de angst overwonnen door verschillende therapieën te koppelen. Na inzicht te hebben gekregen in het ontstaan van deze fobie heeft ze geleerd haar aandacht te richten op ontspanning. Met haar ogen dicht haar angst onderzoeken was de moeilijkste stap. Langzaam maar zeker lukte het steeds beter niet meer bang te zijn voor de angst. Tijdens relaxatie therapie heeft ze geleerd vermoeidheid te koppelen aan ontspanning en zich voor te stellen hoe fijn slapen zou zijn. Soms was er een combinatie van gesprekken en magnetiseren. Met het nodige huiswerk en een wil om te overwinnen, kan ze nu haar ogen dicht doen en slapen zonder angst.

  3. Goed om te lezen dat de angst is overwonnen! Ik ken nog wel iemand die een dergelijke therapie zou kunnen gebruiken in verband met spinnen angst 🙂

Een reactie plaatsen